Občina Kobarid

Muzeji


 • Kobariški muzej, Kobarid

Od aprila do septembra je muzej odprt vsak dan od 9. do 18. ure. Ob sobota, nedeljah in praznikih pa med 9. in 19. uro.

Tel.: +386(5)3890000 E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. http: www.kobariski-muzej.si

 • Muzej "Od planine do Planike", Kobarid
 • Muzej je za skupine odprt vse dni v tednu po dogovoru, za individualne obiske pa:
  marec in april : od ponedeljka do sobote od 10 -16 ure

  maj - november : od ponedeljka do sobote od 10-18 ure

  Za kakršnekoli dodatne informacije in rezervacije smo vam na razpolago na tel. št.: 05 38 41 018 in 05 38 41 000 ali na 031 629 545.

 • Rojstna hiša Simona Gregorčiča, Vrsno

Od 1. maja do 31. oktobra je muzej odprt vsak dan med 9. in 16. uro. Za organizirane in predhodno najavljene skupine je možen ogled tudi izven določenega urnika
Tel.: +386(5)3811360

 • Domačija Simona Rutarja, Krn

Za organizirane skupinske oglede je potrebna predhodna najava.
Tel.: +386(5)3811360

 • Staro vaško jedro, Breginj

Za individualen ali skupinski ogled muzeja z etnološko vsebino in Čopovo razstavo fotografij lahko ključ dobite pri družini Tonkli, Breginj 75
Tel.: +386(5)3849810 (Pavel Tonkli)

 • Zasebna muzejska zbirka "Botognice", Drežnica
Muzejska zbirka 1. svetovne vojne in etnološka zbirka sta odprti v primeru, da je kdo doma ali ob predhodni telefonski najavi.
Tel.: +386(5)3848601 (Mirko Kurinčič)

 

Muzej "Od planine do Planike"

V Mlekarni Planika smo v maju 2010, skupaj s Tolminskim muzejem postavili zgodovinsko -etnološko zbirko oz.muzej OD PLANINE DO PLANIKE. V njem je predstavljena bogata tradicija planinskega pašništva in razvoj sirarstva, na osnovi katerega je nastala današnja Mlekarna Planika.

3
Z muzejem želimo dejavnost planinskega pašništva in sirarstva predstaviti širši javnosti, prav tako pa želimo tudi prikazati predelavo mleka v sire in druge mlečne proizvode v današnji Mlekarni Planika. V muzejski zbirki si lahko najprej ogledate in preberete nekaj o izkopaninah, ki so jih našli na mestu, kjer je postavljena današnja Mlekarna Planika in segajo v čas od 6. do 8.stol.pr.n.št..Prav izkopanine, najdene tudi na planinah Zapleč, Zaprikraj in Pretovč pričajo, da so že takrat koristili površine v visokogorju za namen pašništva.
1

V muzeju je na ogled planinski stan z vso potrebno opremo za predelavo mleka v sir, ki so jo in jo še danes uporabljajo na naših planinah.Na panojih je predstavljena zgodovina razvoja sirarstva od težkih začetkov pa vse do današnjih dni.

4

Osrednji del zbirke predstvlja petnajst minutni film s pomočjo katerega obiskovalci dobijo nazoren prikaz dela in življenja na planinah in prikaz predelava mleka v vse mlečne izdelke v Mlekarni Planika. V samem muzeju je urejena tudi majhna trgovinica, kjer obiskovalci lahko kupite spominek (knjige,DVD-je,ovčke, zvončke), uporabno darilo izdelkov domače obrti (izdelke iz polstene volne, domače čaje, izdelke iz medu, lesa, doma pletene košare, miniaturne obode za sir, modele za maslo,..), predvsem pa lahko kupite vse izdelke naše mlekarne: sire:Tolminc, Planika, Kober, Brincl, skuto, kefir, maslo, mleko, kislo mleko, kislo mleko z dodatkom medu in cvetnega prahu-Čebelji panj. Poleg strokovno vodenega ogleda muzeja je možna tudi degustacija naših sirov.

Več o ponudbi v Zgibanki Od Planine do Planike.

Muzej je za skupine odprt vse dni v tednu po dogovoru, za individualne obiske pa:
marec in april : od ponedeljka do sobote od 10 -16 ure

maj - november : od ponedeljka do sobote od 10-18 ure

Za kakršnekoli dodatne informacije in rezervacije smo vam na razpolago na tel. št.: 05 38 41 018 in 05 38 41 000 ali na 031 629 545.


Lep pozdrav v upanju, da se srečamo pri nas.

Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid

www.mlekarna-planika.si


Kobariški muzej

muzej1

V Kobaridu smo 20. oktobra 1990 odprli Kobariški muzej, posvečen dogajanjem med prvo svetovno vojno. Stalno muzejsko zbirko smo postavili v prostorih Mašerovega kmečkega dvorca, zgrajenega v začetku 18. stoletja.

Muzejska zbirka še posebej natančno predstavlja zaključne operacije na soški fronti v prvi svetovni vojni - dvanajsto soško bitko od 24.10 do 9.11.1917. Dogajanja v teh dneh so kasneje krstili kot "čudež pri Kobaridu". V Zgornjem Posočju sta Italija in Avstroogrska zbrali čez 600 000 vojakov, ki so v nekaj dneh leta 1917 obrnili celo stran zgodovine človeštva ...

Ta spopad označujejo naslednje značilnosti:

 • največja gorska bitka v vojaški zgodovini
 • prva uspečna bliskovita vojaška operacija - blitzkrieg v zgodovini vojskovanja
 • najuspešnejša probojna operacija v prvi svetovni vojni
 • največji vojaški spopad na slovenskih tleh.

 

Predstavitev zbirke

muzej

Zbirka je postavljena v dvanajstih prostorih.

Vhodna avla predstavlja prvo svetovno vojno, udeležene države in usodo vojakov, pripadnikov številnih narodov.

Kobariške sobe so zgodovinski pregled Kobarida in okolice od najstarejših časov do danes.

V sobi z reliefom krnskega pogorja, simbola nečloveškega trpljenja, podoživljamo bojevanje vojakov v visokogorskem svetu.

V črni sobi fotografije mrtvih in pohabljenih vojakov opominjajo bodoče rodove.

V sobi zaledja spoznavamo opremo vojakov in življenje v kratkih predahih med ofenzivami ter begunstvo civilnega prebivalstva.

Še posebej so bili kruti pogoji vojskovanja v gorah pozimi. Z vseh straninam osvetli tak način bojevanja bela soba.

Stisnjen v ozko kaverno piše vojak pismo očetu. Iz njegovih besed razberemo stiske in čustveni svet mladeniča na fronti.

V sobi z reliefom Zgornjega Posočja smo prikazali razmestitev enot 23. oktobra 1917, dan pred odločilnim spopadom.

V sobi prodora so dokumentirano predstavljeni trije dnevi boja, ko so združene avstrijko - nemške enote potisnile italijanske do reke Piave.

Multivizijska soba s pomočjo slike in besede v 22 minutah predstavi dvanajsto soško bitko in tako zaokroži vedenje o največjem spopadu v gorskem svetu v vsej človeški zgodovini. Obiskovalec si v muzeju lahko ogleda več kot 500 fotografij, 50 vojaških zemljevidov in originalnih dokumentov poveljnikov enot (generala Cadorne, generala Kraussa, nadporočnika Rommla), čez 1000 primerkov orožja, orodja, uniform, medalj in spominskih predmetov.

 

 

Odmevi
muzej2Muzejska zbirka v Kobariškem muzeju je zaradi legendarnih zgodovinskih okoliščin, svoje vsebine in postavitve naletela na izjemen odmev v Sloveniji in tujini. Po številu domačih in tujih obiskovalcev sodi med najbolj obiskane slovenske muzejske zbirke.

Mednarodno vrednost ji dajeta dve nagradi:

 • - najvišja slovenska: Valvazorjeva nagrada za leto 1992
 • - najvišja evropska: nagrada sveta Evrope - Evropski muzej za leto 1993

 

 

 

 

Zanimivosti v okolici

kostnicasPoleg muzeja si v okolici Kobarida lahko ogledate še mnoge pomnike na prvo svetovno vojno. V mogočni kostnici nad Kobaridom je pokopanih 7014 italijanskih vojakov, od tod pa vodi obnovljena vojaška pot v utrjene položaje tretje italijanske obrambne linije. V vasi Ladra in na Planici sta ohranjeni vojaški kapeli, vsepovsod po gorah pa so speljane vojaške ceste z bunkerji, kavernami, strelskimi jarki ...

Informacije
Kobariški muzej
Gregorčičeva 10
5222 Kobarid

tel.: +386(5)3890000, fax: +386(5)3890002
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
http: www.kobariski-muzej.si

Izdajatelja:
Turistično društvo Kobarid, zanj Pavel Sivec
Goriški muzej, Nova Gorica, zanj Slavica Plahuta

kapelas


 

planika

Kontakt

Občina Kobarid
Trg svobode 2
5222 Kobarid

Tel.: (05) 389 92 00
Fax: (05) 389 92 11
E-mail: obcina@kobarid.si

Davčna številka: SI 89371925

Uradne ure

Uradne ure za stranke na Občini Kobarid so:

Ponedeljek: 8.00 - 12.00

Sreda: 8.00 - 12.00 in 13.00 - 16.00

Petek: 8.00 - 12.00