Občina Kobarid

Mesec februar, mesec kulture

Mesec februar, mesec kulture, je bil zame ne le kulturen, temveč tudi zelo delaven.

V petek, 1. februarja 2013, sem se udeležila sestanka Vaške skupnosti v Mlinskem. Pregledali smo sklepe prejšnjega sestanka in se pogovorili o investicijah, ki bodo v Mlinskem izvedene v letu2013 in2014 iz sredstev proračuna in  KS. Vaščani so me obvestili o težavah in problematiki v kraju  pa tudi o rešitvah, ki jih uspešno iščejo.

V četrtek, 7. februarja 2013, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, sem se udeležila koncerta našega mladega pianista Marka Kanalca. Zvoki klavirja so napolnili dvorano Doma Andreja Manfrede, pri čemer smo obiskovalci neizmerno uživali. S klavirskim koncertom našega mladega pianista smo obeležili slovenski kulturni praznik in spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

V petek, 8. februarja 2013, sem se v Kanalu udeležila odprtja razstave priznanega slikarja, Jožeta Kotarja iz Novega mesta, ki vsako leto vodi tudi otroško likovno kolonijo v Kobaridu. Njegova čudovita dela so obogatila kulturni utrip in polepšala kulturni praznik vsem prisotnim. Gospod Jože Kotar se  je moje prisotnosti razveselil in dogovorila sva se, da bo tudi letos za vse otroke iz Posočja in Benečije pripravil likovni dan v Kobaridu.

 V četrtek, 14. februarja 2013, na Valentinov dan, je na pobudo občanov Kobarid obiskal priznani  poznavalec zdravilnih rastlin, gospod Jože Majes. Po zanimivem predavanju je občanom nudil tudi individualno svetovanje. Gospodu Majesu sem se tudi sama  zahvalila za obisk v Kobaridu. Dogovorila sva se, da nas konec meseca junija ponovno obišče in za občane pripravi delavnico o zdravilnih rastlinah v naravi.

V soboto, 16. februarja 2013, sem se na povabilo predsednika Društva rejcev drobnice Zgornjega Posočja udeležila Rednega letnega občnega zbora. Poslušala sem njihovo izčrpno poročilo in načrte za prihodnje. Upam, da jim bodo načrti uspeli, saj bo to pripomoglo k razvoju naših krajev in k ustvarjanju novih delovnih mest.

Zvečer sem se udeležila Občnega zbora Planinskega društva Kobarid. Zahvalila sem se jim za dobro sodelovanje in za pomoč ter se priporočala tudi za v bodoče. Vesela in ponosna sem, da imajo v svojih vrstah veliko mladih in aktivnih članov.

V nedeljo, 17. februarja 2013, sem se udeležila Revije pevskih zborov Zgornjega Posočja. Prečudovit pevski večer so odprle pevke skupine Nepozebnice  pod vodstvom zborovodkinje gospe Vere Clemente Kojič, ki letos praznuje 60- letnico glasbenega ustvarjanja. Predstavili so se zbori iz naše občine in zbori iz drugih dveh posoških občin. Hvala organizatorju in odličnim pevcem za prisrčen pevski večer.

V torek, 19. februarja 2013, sem se udeležila Dneva odprtih vrat Podružnične osnovne šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami. Pod vodstvom gospe Judite Špolad sem si ogledala mednarodno potujočo likovno razstavo Igraj se z mano. Iskrene čestitke vsem otrokom in njihovim učiteljicam.

Popoldne sem sprejela delegacijo iz Kazahkstana, ki si je na moje povabilo ogledala našo čudovito občino. Turistični delavci so jim predstavili bogato ponudbo naših krajev, nad katero so bili zelo navdušeni. Srčno upam, da bodo naša prizadevanja obrodila sadove in nas bodo v prihodnje obiskovali tudi gostje iz Kazahkstana in Rusije.

V sredo, 20. februarja 2013, sem se udeležila sestanka v Sedlu, kjer je tekla beseda predvsem o prodaji zemljišča, na katerem stoji skupni hlev. Skupno smo iskali rešitve, ki bi prispevale k zadovoljstvu vseh vpletenih.

Zvečer sem se udeležila Občnega zbora Skupine za samooskrbo in z veseljem prisluhnila vsem njihovim dosežkom in načrtom. Zelo sem jim hvaležna za oživitev tržnice v Kobaridu, za katero upam, da bo naša tržnica vsako leto bolj obiskana tako s strani ponudnikov kot odjemalcev. Letos se nam obeta nekaj novosti, ki so za našo občino vsekakor vzpodbudne. Naši pridni člani skupine za Samooskrbo so tako kot vedno, tudi tokrat poskrbeli za degustacijo zdravih in doma pripravljenih jedi.

V četrtek, 21. februarja 2013, je potekal prvi večer Beneških dnevov na kobariškem. V Fundaciji Poti  v Posočju sem pozdravila vse obiskovalce in sodelujoče ter prisluhnila pogovoru Zdravka Likarja, načelnika UE Tolmin, z županom občine Sovodnje, z županom Občine Podbenesec, s podžupanom Občine Dreka in predsednico Planinske družine Benečija. Beseda je tekla o skupnih projektih in o sodelovanju med občinami tudi v prihodnje. Prisrčen kulturni program so oblikovali učenci Podružnične šole Drežnica pod vodstvom učiteljice Rine Berginc in Martine Rakušček.

V soboto, 23. februarja 2013, sem se udeležila Občnega zbora Mkud Kobarid. Z veseljem sem se pridružila pridnim dekletom in fantom, ki so se ozrli skozi prehojeno pot in naredili načrte za naprej. Zelo sem vesela, da imamo v občini toliko sposobnih, zagnanih in delavnih študentov in dijakov, ki so znotraj številnih sekcij opravili preko 6000 prostovoljnih ur dela in pripravili številne kulturne prireditve. Zaželela sem jim uspešno pot tudi v prihodnje in da jim mladostne zagnanosti in vztrajnosti ne bi nikoli zmanjkalo.

Zvečer sem se pridružila občnemu zboru PGD Breginj. Vsem gasilkam in gasilcem sem se zahvalila za njihovo opravljeno delo in za vse ure prostovoljnega dela, ko so pomagali pomoči potrebnim ter jim čestitala za vse pridobljene čine, ki so si jih prislužili z uspešno opravljenim izobraževanjem. Zelo sem vesela, da je med njimi veliko mladih. Vse čestitke mentorju mladine in vodstvu PGD Breginj!

V mesecu februarju sta praznovali svoj visoki jubilej tudi Ema Ručna iz Idrskega  in Pavla Skočir iz Kobarida. Obiskali smo ju in jima zaželeli Vse najboljše, veliko zdravja in moči.

Mesec februar so zaznamovala tudi tradicionalna pustna rajanja. Hvala organizatorjem po vsej naši občini, ki ohranjajo te bogate etnološke običaje. Letos pustnim maskam žal ni uspelo pregnati zime, saj smo bili v mesecu februarju deležni obilnega sneženja, ki nam je med drugim  pričaral tudi pravo zimsko pravljico in precej težav pri pluženju cest in ulic. Upam, da kljub vsej slabi in dobri volji hujših težav le ni bilo in da nas čim prej obišče deklica pomlad.

                                                                                Darja Hauptman, županja Občine Kobarid

 

planika

Kontakt

Občina Kobarid
Trg svobode 2
5222 Kobarid

Tel.: (05) 389 92 00
Fax: (05) 389 92 11
E-mail: obcina@kobarid.si

Davčna številka: SI 89371925

Uradne ure

Uradne ure za stranke na Občini Kobarid so:

Ponedeljek: 8.00 - 12.00

Sreda: 8.00 - 12.00 in 13.00 - 16.00

Petek: 8.00 - 12.00