Občina Kobarid

Predalpski svet Nadiže

 

Breginjski kot

nadiza1

Nad furlansko nižino in tik pred vrati Julijskih Alp se, rezpeta med dve državi, od Soče do Tilmenta, razteza Beneška Slovenija. Italijanski del Benečije je postavljen v gorski kot, kot na vzhodu Italije, v pokrajino Furlanijo Julijsko krajino. Le slabih 30 km stran od Vidma in antičnega Čedada predstavlja njuno zaledje. Na slovenski strani k beneški Sloveniji štejemo Breginjski kot. Od Kobarida proti državni meji razpotegnjeno dolino, ki predstavlja skrajni zahodni del Slovenije. Beneška Slovenija leži na stiku dinarskega gorstva in Alp. Hribovit in gorat svet je prepreden z rečnimi dolinami, ki so svoje globoka brazde vrezale v mehko flišnato hribovje. Proti jugu usmerjene doline so odprti topli furlanski nižini in vlažnim morskim vetrovom. A Mediteran tukaj hitro prehaja v predalpski svet, dlje proti severu pa se zaključi v že alpskem svetu Stola (1673 m) in Muzcev (1630 m). Visoko v njunih apnenčastih pogorjih se rodita reki Nadiža in Ter, kraljici nebeških dolin. Terske in nadiške doline predstavljajo jedro beneške Slovenije.

Breginjski kot je zlagoma vzpenjajoča se dolina, ki se od Starega sela vije med razpotegnjenim Stolom na severu in plečato gmoto Matajurja in Mije na jugu. Dolina se pri Breginju zaključi s terasastim amfiteatrom nekdanjega ledenika. Od Kobarida do Breginja je nad strugo Nadiže, na sončnem terasastem vznožju Stola nanizano 13 vasi. Nekoliko odmaknjeni, v najzahodnejšem okljuku zahodne državne meje z Italijo, pa ležita še vaška bisera Logje in Robidišče, kamniti priči nemirnih beneških tal.

V majhnih vasicah, razmetanih po prisojnih pobočjih beneškega hribovja, se je v kamnitih hišah izklesalo sožitje med naravo in človekom. Mistična lepota beneške pokrajine skriva v sebi burno zgodovino, še vedno živo v legendah in beneških ljudeh.

 

 

Bardo

nadiza2

Bardo je bila ena tipičnih beneških vasic v terskih dolinah. Njeno kamnito trdnost je leta 1976, z epicentrom v neposredni bližini, razmajal potres. Prebivalstvo, vajeno trdega dela, pa je, podobno kot v vsej Benečiji, odšlo v izseljeništvo in vas izpraznilo. Danes je v neprecenljivi in obsežni etnološki muzejski zbirki, ki je postavljena v stari vaški mlekarni, ujeta predpotresna Benečija; ljudska modrost in umetnost spretnih rok!

 

 

 

 

 

 

 

Izvir Tera
terKrotek in nebogljen, se zdi Ter pri svojem izviru nedorasel širokemu prodnatemu dolinskemu dnu. Od mejnega prehoda Učja, se po južni strani visokih Muzcev vije globoka alpska dolina - Muščeva dolna (Valle di Musi). V mogočni, od dežja izprani dolini, obiskovalci obmolknejo. Na skalnih bregovih od sten odmeva samo pesem Tera!

 

 

 

 

 


 

Landarska jama

nadiza3Ob glavni cesti Kobarid - Čedad, nad vasjo Landar, na sredini visoke skalne stene opazimo cerkev. Cerkveno pročelje iz 15. stoletja predstavlja vhod v mogočno Landarsko jamo. V 500 milijonov let stari jami se pod apnenčastimi oboki združujeta lepota kraškega podzemlja in duhovne mističnosti. Sledi človeka v jami segajo v bronasto dobo. Še vedno pa v jami občasno potekajo maše.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadiža

nadiza4

Turkizno modra Nadiža izvira v Breginjskem kotu, pod dolgim grebenom Stola. Njen hudourniški značaj ustvarja številna prodišča, tolmune in korita. Poleti privablja številne kopalce. Ena najbolj čistih in najtoplejših alpskih rek po ustnem izročilu celi rane in ima zdravilen učinek.

 

 

 

 

 

 

 

 


Robidišče

nadiza5Med pašniki, na odmaknjeni planotici, 650 m nad morjem, leži najzahodnejša slovenska vas Robidišče. Vas je doživela žalostno usodo izseljevanja. Danes Robidišče predstavlja enega redkih biserov, kjer še lahko začutimo tipični stavbni utrip beneški vasi. V vasi je za ogled urejena hiša z ohranjeno črno kuhinjo.

 

 

 


Napoleonov most

most1

Ime se je kamnitega stopničastega mosta prijelo po Napoleonovih četah, ki naj bi ga prečkale. Vendar starost mastu datira v rimsko antično obdobje. Njegova potavitev nad ozki kanjon Nadiže se ujema s starodavnimi (rimskimi) potmi iz Pradola in Robidišč, naprej po Nadiži. Most kaže na pomembno prehodnost območja od rimskih časov dalje. Danes je nepogrešljiv arhitekturni pomnik in vez s preteklostjo!

Breginjski muzej

nadiza6V obliki gruče strnjeno pozidani stari Breginj je veljal za biser edinstvene beneško slovenske arhitekture. Imel je ovalen tloris s koncentrično speljanimi uličicami, landronami. Prevladovale so s kamenja zidane hiše z lesenimi zunanjimi hodniki (ganki), stopnišči, balkoni (linde) na lesenih ali kamnitih stebrih pod velikimi napušči in "kmečkimi" freskami na pročeljih. Domačije so sestavljale skupine objektov v obliki nizov z zanimivimi podhodi in prehodi. Po potresu leta 1976 je Breginj v celoti zgrajen nan ovo. Svojo predpotresno dušo je Breginj skrbno spravil v edini ohranjeni stavbni niz, kjer je danes urejen muzej.

 

 


Stol

nadiza7Nad Breginjskim kotom se bohoti Stol. Skoraj 30 km dolg apnenčasti greben se v vodoravni črti razteza od Soče do Tera. Kot vsi sredogorski vrhovi na obronkih visoki Julijcev je tudi najvišji vrh Stol s 1673 m nad morjem imenitno razgledišče. Iz vseh strani je vabljiv za pohodnike in kolesarje. Pobočni vetrovi pa vabijo jadralne padalce.

 

 

 

 

 

 Informacije
LTO Sotočje
Petra Skalarja 4, 5220 Tolmin
tel.: +386(5)3800480, fax: +386(5)3800483
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , http://www.lto-sotocje.si

 

planika

Kontakt

Občina Kobarid
Trg svobode 2
5222 Kobarid

Tel.: (05) 389 92 00
Fax: (05) 389 92 11
E-mail: obcina@kobarid.si

Davčna številka: SI 89371925

Uradne ure

Uradne ure za stranke na Občini Kobarid so:

Ponedeljek: 8.00 - 12.00

Sreda: 8.00 - 12.00 in 13.00 - 16.00

Petek: 8.00 - 12.00