Občina Kobarid

E-glasilo

Spoštovani!

E-glasilo je namenjeno predvsem tekočemu informiranju naših občank in občanov z delom Občinske uprave, prav tako pa boste na tem mestu našli informacije širšega značaja o društvenem delu s področja kulture, športa, turizma, gospodarstva in drugih pomembnih temah za širši krog zainteresiranih. V primeru, da bi želeli predstaviti svojo ustvarjalnost na strani e-glasila, lahko pošljete svoj prispevek po e-pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. s pripisom za e-glasilo.Prvi pomladni mesec

Mesec marec se je letos pričel na pustno soboto in v upanju, da bodo maškare res pregnale zimo in priklicale pomlad, smo mesec začeli optimistično. 

V soboto, 1. marca, sem v Drežnici obiskala Drežniški pust. Moram priznati, da so "ta lepi" in "ta grdi" tudi letos svojo nalogo opravili več kot odlično. Zahvala  vsem, ki na kakršenkoli način pripomorete k ohranjanju tradicije pod Krnom in za širšo javnost vsako leto pripravite odmeven dogodek.

V nedeljo, 2. marca, sem se udeležila pustovanja na Vrsnem. Vrsnsk pust je ponovno poskrbel za zabaven in nadvse sproščujoč dan. Hvala vaščanom, ki ohranjajo tradicijo in jo prenašajo na mlajše generacije ter skrbijo za pestro dogajanje v planinskem raju.

V četrtek, 6. marca, je v Zeleni hiši v Kobaridu potekala predstavitev čezmejnega projekta Zborzbirk. Pozdravila sem vse sodelujoče in prisluhnila partnerjem projekta, ki so slikovno predstavili  zbirke štirih zbirateljev kulturne dediščine. Namen projekta je, da bi večinoma neznano, a izredno zanimivo kulturno dediščino s sodelovanjem zbiralcev, domačinov in strokovnjakov predstavili širši javnosti. Projekt bo zaključen predvidoma konec leta 2014 in bo podrobneje predstavljen v naslednji številki Smaragdnega odseva.

V petek, 7. marca, sem na Občini Kobarid sprejela dame, ki v naši občini zasedajo vodilna oziroma odgovorna mesta v zavodih in podjetjih ter samostojne podjetnice. Izmenjava izkušenj, nove ideje in neformalni klepet je pokazal, da so tovrstna srečanja koristna. Zato si želim in verjamem, da bomo tudi v prihodnje dobro sodelovale in srečanje kmalu ponovile.

Zvečer sem se udeležila koncerta filmske glasbe  v izvedbi Pihalnega orkestra Koper, ki nas je popeljal v Hollywood. Ob dnevu žena sem vsem obiskovalkam iskreno čestitala in poudarila, naj so ponosne na to, da so ženske! Pozdravila sem nastopajoče in obiskovalce, s katerimi smo skupaj preživeli čudovit večer ob dnevu žena.

Po koncertu sem sprejela člane društev, ki so v letu 2013 praznovali okroglo obletnico delovanja. Kobariški gasilci so praznovali 140-letnico, pevci MePZ Drežnica 30-letnico, TD Podbela in TD Drežnica pa 20-letnico. Ob jubileju sem vsem članom društev čestitala in se jim v svojem imenu in v imenu Občine Kobarid zahvalila za ves vloženi čas, trud, energijo, znanje, požrtvovalnost in za vse njihovo predano delo v dobrobit naših občanov. V spomin na ta jubilej sem jim v imenu Občine Kobarid podarila kip našega poeta in vzornika ─ Simona Gregorčiča.

V soboto, 8. marca, sem se z veseljem odzvala povabilu direktorice Mlekarne Planika, Anke Miklavič Lipušček, in se udeležila otvoritve novega dela trgovine Planika ter prenovljene poslovalnice Deželne banke Slovenije. Iskrene čestitke celotni ekipi Mlekarne Planika d.o.o. za uspešno poslovanje in razvoj podjetja ter Deželni banki Slovenije za uspešno delo z našimi občani v njihovih  prenovljenih prostorih.

V ponedeljek, 10. marca, sem se udeležila zadnjega dogodka v okviru meseca kulture, otroške gledališke predstave Pavliha noče v šolo. Mame otrok POŠ Kojsko so naše otroke in tudi starše nasmejale in jim ob  dogodivščinah  junakov predstave polepšale dan.

V četrtek, 13. marca, sem se udeležila sestanka  Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve, kjer smo razpravljali o ponosu in ljubezni do domovine ter o prenašanju teh vrednot na mlade.

V petek, 14. marca, sem na Občini Kobarid sprejela gospo Vero Clemente Kojić, ki je 15 let vodila Vokalno skupino Breginj. V letu 2013 je Vera Clemente Kojić prejela srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za življenjsko delo na področju vokalne glasbe. Zahvalila sem se ji za ves trud, delo in znanje, ki ga je dolga leta delila  tudi pevkam iz naše občine.

Popoldne sem se udeležila uradne otvoritve novega  vrtca in šole na Žagi. Čestitke Občini Bovec za novo pridobitev, otrokom pa veliko veselja,  igre in znanja v novih prostorih.

Zvečer sem se v Domu Andreja Manfreda udeležila predstavitve dela prostovoljcev, ki so obiskali in nesebično pomagali ljudem na Madagaskarju. Pretresljive zgodbe so ponovno potrdile, da smo ne le srečni, temveč presrečni, da živimo in delamo v mirni in varni državi. Hvala prostovoljcem za plemenito delo, ki ste ga opravili daleč stran in svojo izkušnjo približali našim občanom. 

V soboto, 15. marca, sem se na povabilo PD Kobarid udeležila njihovega Letnega občnega zbora. Veliko dela so opravili v preteklem letu, za kar sem se jim zahvalila, jim čestitala in zaželela veliko uspeha tudi v bodoče.

V ponedeljek, 17. marca, sem se v Tolminu udeležila Posoškega kolegija, nato pa še  srečanja z obrtniki. Župani smo prisluhnili  težavam obrtnikov in skupaj z njimi  iskali rešitve. Za vse dejavnosti  je pričakovati kar naporno obdobje in  zato je še posebej pomembno bo, da bomo znali biti skromni in sodelovati  med seboj.

V torek, 18. marca, sem se udeležila delavnice, ki jo je skozi program Medgeneracijskega središča Kobarid organiziral VDC Tolmin. Delavnico Fuzija stekla, sta vodila Damjan Cvek in Robert Perdih. Udeleženci smo izdelali stekleni pladenj in spoznavali tehnike, ki nam omogočajo izdelavo neverjetno lepih steklenih predmetov. Hvala Medgeneracijskemu središču Kobarid in VDC Tolmin za organizacijo zanimive delavnice.

V sredo, 19. marca, sem se srečala s predstavnico PRC, s Fundacijo Poti miru v Posočju, z LTO Sotočje in s predstavnikom Kobariškega muzeja. Tema sestanka je bilo obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne in predstavitev možnosti študijskih krožkov na omenjeno temo. Končni rezultat krožkov bi bil dogodek, obogaten z zgodbami iz 1. svetovne vojne. Idej je veliko in verjamem, da bodo tudi zgodbe zaživele in jih bodo poslušalci z zanimanjem prebirali in poslušali.

V četrtek, 20. marca, sem sprejela mlade glasbenike Glasbene šole Tolmin, oddelka Kobarid, ki so na regijskem in državnem tekmovanju dosegli izjemne dosežke. Mladim glasbenikom, mentorjem in staršem sem iskreno čestitala in jim zaželela veliko veselja, vztrajnosti in  uspehov  tudi v bodoče.

V soboto, 22. marca, sem se udeležila Občnega zbora PGD Breginj. Z velikim zanimanjem sem prisluhnila bogatemu poročilu in planom za naprej. Razveselila me je informacija, da so ekipo okrepili s številnimi mladimi, sposobnimi in zagnanimi fanti. Iskreno sem jim čestitala in zaželela veliko energije in dobre volje tudi v bodoče.

V ponedeljek, 24. marca, sem se udeležila delavnice Izdelava cvetja iz krep papirja, ki jo je v okviru Medgeneracijskega centra Kobarid organiziral Center za socialno delo Tolmin. Velika udeležba vseh generacij je dober pokazatelj, da si občanke in občani želimo medgeneracijskega druženja, ki nas povezuje in bogati. Hvala organizatorjema in hvala udeležencem za čas in prijetno popoldne.

V torek, 25. marca, sva z županom Občine Tolmin sklicala novinarsko konferenco na temo LTO Sotočje. Zaradi različnih dezinformacij in vprašanj  sva želela javno predstaviti stanje in bodoče delovanje LTO Sotočja. Imenovala sva delovno skupino, ki bo pripravila nov Odlok o ustanovitvi LTO Sotočje in nov Statut LTO Sotočje, ki bosta usklajena z zakonodajo. Imenovana delovna skupina bo upoštevala stroko, stališča obeh občin ustanoviteljic, dosedanje izkušnje LTO in pobude ponudnikov turističnih storitev. Prepričana sva, da bomo le tako prišli do ustrezne vsebine delovanja LTO Sotočje in da bomo  na takšen način nadgradili dosedanje uspešno delovanje LTO Sotočje Kobarid - Tolmin.

V sredo, 26. marca, sem se skupaj z direktorjem Občinske uprave Simonom Škvorom in poslancem Danijelom Krivcem  udeležila sestanka na Direkciji za ceste RS  pri v.d. direktorju Sergiju Grmeku. Namen sestanka je bil, da se pogovorimo in skupaj poiščemo rešitve glede pomembnih infrastrukturnih investicij v naši občini, ki so zaradi znižanja državnega proračuna za investicije na 0 EUR, vprašljive. Izpostaviti gre cesto Livek─Livške Ravne( kjer naj bi potelal Giro di Italia), cesto skozi Borjano, krožišče pred Kobaridom in dokončanje kobariških klancev. Po najboljših močeh se bomo trudili in vztrajali, da ključni akterji spoznajo nujnost naštetih investicij, ki so za našo občino zelo pomembne.

Zvečer sem se kot mama in kot županja udeležila prireditve, ki so jo ob materinskem dnevu pripravili osnovnošolci od 1. do 4.razreda OŠ Kobarid. Deležni smo bili prisrčnega programa, čudovitih pesmi in iger naših najmlajših šolarjev. Čestitke vsem nastopajočim in učiteljem!

V četrtek, 27. marca, sem si ogledala zasebno zbirko 1. svetovne vojne, ki jo skrbno zbira, hrani in dopolnjuje dr. Bojan Rustja. Nad muzejem sem bila prijetno presenečena in sem  zbiratelju iskreno čestitala! Vsem vam pa priporočam ogled.

Zvečer sem se udeležila 28. redne seje Občinskega sveta Občine Kobarid. Sejo je po mojem pooblastilu vodila podžupanja Danica Hrast. Sejo sem pozorno spremljala in prisluhnila poročevalcem in svetnikom.

V petek, 28. marca, je na Ajševici potekal Dan odprtih vrat Vojaškega objekta na Ajševici. Župani in poveljniki CZ Primorske smo se srečali z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, poveljnikom 1.brigade in poveljnikom ter pripadniki 1. Teritorialnega polka na Ajševici. Vsi pogovori so potekali v duhu povezanosti in vzajemne odvisnosti civilnega okolja in slovenske vojske.

V soboto, 29. marca, sem pozdravila udeležence projekta Kulturni vodič, ki je letos potekal v Kobaridu. Zahvalila sem se jim za izpeljavo tridnevnih delavnic v Kobaridu in jih povabila, da našo občino še obiščejo, saj je ne le kulturno, temveč tudi zgodovinsko in naravno zelo bogata.

Zvečer sem se na povabilo mladih članov ŠD Breginjski kot udeležila Občnega zbora njihovega društva.  Aktivno društvo, polno idej in delovnih akcij, je predstavilo svoje delo v letu 2013 in plane za leto 2014. Čestitala sem jim za vse dosežene cilje in jim zaželela veliko energije tudi v bodoče.

Delovni večer sem nadaljevala na Koseču, kjer sem prisluhnila poročilu in planu dela TD Drežnica. Ker so v letu 2013 praznovali okrogel jubilej, sem jim ob tej priložnosti čestitala in jim v imenu Občine Kobarid podarila kipec Simona Gregočiča. Idej in zagnanosti jim tudi po 20 letih delovanja ne manjka, zato sem jim zaželela veliko energije tudi v bodoče.

Mesec marec  sem 31. zaključila aktivno – v Zeleni hiši sem se udeležila delavnice Kako postati kolesarska destinacija in ponudnik? Zanimivi predavatelji so predstavili atraktivno temo za Dolino Soče. Hvala vsem, ki se trudite in skrbite za prepoznavnost naše doline in organizirate aktivnosti, ki se odvijajo pri nas.

Popoldne sem se udeležila sestanka na temo čiščenje pohodnih in kolesarskih poti v občini. Direktor Občinske uprave in svetovalec za gospodarstvo sta predstavila možnosti sofinanciranja čiščenja poti in koordinacijo dela ter objavo razpisa za turistična društva.

V marcu sem ob visokem jubileju čestitala trem občankam in dvema občanoma. Lepo je poklepetati z ljudmi, ki so preživljali drugačne čase kot jih mi danes. Ni jim bilo lahko. So pa danes srečni, ker zanje tako lepo skrbijo in se počutijo varne in ljubljene.

Vsem občankam in občanom želim prijetne pomladne dni, veliko veselja in razumevanja!

                                                                  Vaša županja Darja Hauptman

 

Mesec naravnih ujm

Že 31. januarja je naše kraje, tako kot mnoga območja v Sloveniji, zelo močno prizadela ledena ujma. Škoda v naši občini je bila zelo velika in vložiti je bilo potrebno vse napore,  da smo obvladovali razmere povsod, koder je bilo potrebno. Podrta drevesa so zaprla številne ceste in potrgala ogromno električnih kablov, zato so skoraj vse vasi ostale brez električne energije. Takoj se je sestal štab Civilne zaščite, ljudem so na pomoč priskočili gasilci, vzdrževalci javne infrastrukture, posamezniki in po sedmih dneh tudi vojska … Veliko energije in časa, ustnih in pisnih prošenj ter dogovarjanj je bilo potrebnih, da smo našli zadostno število ljudi, ki so našim občanom posodili agregate in jim s tem omogočili vsaj približno normalno življenje.  Zato se  tudi ob tej priložnosti zahvaljujem vsem, ki ste nam pomagali, in izražam posebno  zahvalo vsem prijateljem v Benečiji, ki so nam nesebično priskočili na pomoč s svojimi agregati.

Ves teden smo se zelo trudili, da nam je uspelo vsaj delno očistiti vse ceste in vse domove priključili na električno energijo … zato še enkrat iskrena hvala vsem in vsakemu posebej, ki ste priskočili na pomoč ob tej naravni nesreči.

V torek, 4. februarja, smo se imeli na Občini Kobarid Svet LTO. Sestali smo se župani občin, ki smo vključeni v Lokalno akcijsko skupino. Analizirali smo dosedanje delo in razpravo sklenili z dogovorom o sodelovanju, povezovanju in načrtovanju programa za naprej, za razvoj podeželja 2014 –2020.

V sredo, 5. februarja, sem se udeležila Sveta regije, kjer smo ponovno razpravljali o aktualnih zadevah in o Projektu za komunalne odpadke Cero Nova Gorica. Sprejet je bil sklep, da se predsednico Vlade zaprosi za podaljšanje roka za izgradnjo odlagališča. V kolikor bi nam vlada podaljšala rok za koriščenje sredstev, obstaja  upanje, da bo Projekt uspešno realiziran, če pa nam roka ne bodo podaljšali, je izvedba projekta zelo negotova.

V četrtek, 6. februarja,  sva  se skupaj s poveljnikom CZ končno uspela prebiti do vasi Krn. Vas je bila zaradi plazu osem dni odrezana in v vsem tem času me je bilo  zelo strah, če je z vaščani vse v redu, če so  zdravi, siti in na toplem. Srečanja  s prijaznimi, skromnimi in zadovoljnimi občani sem bila zelo vesela. Ničesar niso pogrešali in kljub temu, da imajo v vasi dvomesečnega dojenčka, se niso nad ničemer pritoževali. Lepo bi bilo, ko bi bili vsi naši občani tako skromni.

Zvečer smo se z  direktorjem Občinske uprave in predsednikom Statutarno pravne komisije sestali z Nadzornim odborom Občine Kobarid. Predstavili in pokazali smo jim dopis  Ministrstva, ki ugotavlja, da NO Občine Kobarid ne deluje zakonito, ker ne upošteva Poslovnika in svojih nadzorov ne izvaja v skladu s predpisanimi postopki. Predsednik NO se s povedanim in napisanim ni strinjal. On je mnenja, da NO opravlja nadzore v skladu s programom, o nekaterih problematičnih stvareh pa sprejema le ugotovitve. Poskušali smo jim razložiti, da je vse njihovo delo nadzorovanje in da mora biti vsak njihov nadzor izveden v skladu s postopki, a predsednik svojega  mnenja kljub povedanemu in zapisanemu ni spremenil.

V petek, 7. februarja, so naši osnovnošolci pripravili prireditev ob kulturnem prazniku, Prešeren je kul. Predstavili so svoj pogled na življenje in ustvarjanje pesnika Franceta Prešerna ter prireditev obogatili tudi z glasbenimi točkami. V mojem imenu jih je pozdravila in jim ob kulturnem dnevu čestitala podžupanja Božica Špolad Žuber.

V torek, 11. februarja, sem se na Cerju udeležila sestanka z župani Severno in Južno primorske regije.  Razpravljali smo o skupnih projektih in obeleževanju stoletnic prve  svetovne vojne. Na sestanku se nam je pridružila tudi dr. Petra Svoljšak, podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje stoletnic prve svetovne vojne, ki nam je  predstavila bližajoče se dogodke.

V sredo, 12. februarja, sem se z lastnikom zemljišča za  Boneževo hišo v Kobaridu, Dušanom Skočirjem, predstavniki TD Kobarid Zdravkom Likarjem in Jožetom Šerbcem in direktorjem OU sestala zaradi  obnove Mrzlega studenca za Boneževo hišo v Kobaridu. Lastnik zemljišča je predstavil Idejni načrt obnove, ki mu ga je pripravil arhitekt Renzo Rucli, v nadaljevanju pa smo spregovorili o poteku obnove in upravljanju. Mrzli studenec je imel v zgodovini Kobarida velik pomen in srčno upam, da bo to postala  lepa in atraktivna točka na Kobariški zgodovinski poti.

V četrtek, 13. februarja, je potekala 27. redna seja Občinskega sveta Občine Kobarid,  na kateri so občinski svetniki zelo konstruktivno razpravljali  in skoraj soglasno sprejeli Proračun Občine Kobarid za leto 2014 in s tem dali Občinski upravi zeleno luč, da prične z delom in  uresničevanjem zastavljenih ciljev.

V petek, 14. februarja, sem se udeležila otvoritve prenovljenega in posodobljenega oddelka radiologije v ZD Tolmin. Posočje je z njim dobilo enega najboljših rentgenskih oddelkov v Sloveniji.  Z dobrim sodelovanjem in skupnimi močmi smo dokazali, da je zdravstvo v Posočju primarnega pomena in le želimo si lahko, da bi bilo takšnih uspešnih zgodb, dobrega sodelovanja in skupnih projektov čim  več.

Popoldne sem se v Tolminskem muzeju udeležila javne razgrnitve ob razglasitvi Drežniškega in Ravenskega pusta ter Cerkljanske laufarije za živo kulturno dediščino državnega pomena. Ponosna in vesela sem, da se kultura in običaji ohranjajo in da so naši pustni običaji dobili tako visoko vrednost na nacionalni ravni.

Zvečer smo v Kobaridu otvorili Revijo pevskih zborov Zgornjega Posočja in prisluhnili osmim zborovskim sestavom, ki so se nam predstavili v sklopu tridnevne prireditve Revija pevskih zborov Zgornjega Posočja. V pozdravnem nagovoru sem se zahvalila organizatorju Revije in  številnim nastopajočim, ki svoj čas in trud ter sposobnosti  delijo s poslušalci,  in nenazadnje hvala tudi vsem obiskovalcem, ki se vedno znova odzovete našemu prijaznemu povabilu in nas počastite  s svojo prisotnostjo.

V soboto, 15. februarja, sem obiskala prenovljeno picerijo Soča v Kobaridu ter lastniku čestitala za čudovito prenovljen lokal in mu zaželela uspešno delo tudi v prihodnje. 

Zvečer sem si ogledala gledališko predstavo Sreča na upanje v izvedbi vaščanov iz Vrsna. Zapleti in razpleti igre  so občinstvo dodobra nasmejali in poskrbeli  tako za umetniški kot tudi  sproščujoči kulturni dogodek.  Zahvalila sem se  vsem sodelujočim, ki so s svojim dramskim  prispevkom obogatili mesec kulture v naši občini, in si zaželela, da bi v naši občini nastalo še več takšnih ustvarjalnih del.

Večer sem nadaljevala na Občnem zboru  PGD Kobarid. Vsem gasilkam in gasilcem sem se zahvalila za njihovo požrtvovalno in nesebično delo. Čestitala sem tudi  mlademu vodstvu za kvalitetno in uspešno vodenje ter vse dosežke in vsem izrekla veliko priznanje in spoštovanje za vse njihovo plemenito delo.

V ponedeljek, 17. februarja, je našo Občino ponovno prizadela naravna ujma. Cesto Kobarid─Drežnica je zasul plaz in vse drežniške vasi so bile popolnoma odrezane. Neizmerno sem hvaležna, da se je to zgodilo ponoči in da plaz ni terjal žrtev. CZ, gasilci in številne službe so se v izrednih razmerah lotile dela in v treh dneh jim je kljub obilici materiala uspelo odpreti cesto. Plaz si je ogledal tudi geolog in ugotovil, da je plazišče zaradi podrtega drevja v žledolomu še vedno nevarno.

V sredo, 19. februarja, so mi zvečer dovolili, da se peljem v Drežnico, kjer sem se sestala z vaščani in gasilci ter si skupaj z njimi ogledala plaz. Bilo me je zelo strah in kamorkoli sem stopila, sem se do gležnjev pogreznila v blato.

V četrtek, 20. februarja, sem si skupaj s CZ, poveljnikom GZ, direktorjem OU in  geologom ponovno ogledala področje zemeljskega plazu na odseku ceste Kobarid ─Drežnica in interventno pot Magozd ─Trnovo ob Soči. Geolog nam je predstavil trenutno stanje in pripravo elaborata za sanacijo plazu. Po ogledu in podanem mnenju geologa je poveljnik Civilne zaščite Občine Kobarid skoordiniral interventna dela in urnik odprtja ceste. Ob tem podoru in njegovimi posledicami se najlepše zahvaljujem  vsem gasilcem, Civilni zaščiti in posameznikom, ki so nam v nesreči pomagali, kakor  vsem  uporabnikom lokalne ceste za strpnost in razumevanje.

Zvečer sem se v Špetru udeležila uvodnega večera tradicionalnih Beneških dni. Prisluhnila sem predsedniku uprave Fundacije Poti miru v Posočju, Zdravku Likarju, in predstavniku Kobariškega muzeja,  Željku Cimpriču, ki sta ob začetku obletnic prve svetovne vojne predstavila kobariški zgodovinski ustanovi. Za prisrčen večer pa je poskrbel tudi zbor Rečan in  prijatelji iz Benečije.

V petek, 21. februarja, sem se udeležila drugega večera Benečija v skupnem slovenskem kulturnem prostoru, ki je potekal v Kobaridu. Prisluhnila smo Bruni Dorbolo, Georgiu Banchigu, Donatelli Rutar in Lucii Trusgnach. Gostje  so nam predstavili njihovo kulturno življenje in Trinkov koledar. Vsem organizatorjem, gostom, nastopajočim in obiskovalcem sem se zahvalila za dosedanje odlično sodelovanje in si zaželela, da bi bilo tako tudi v prihodnje.

V soboto, 22. februarja, sem si ogledala pustovanje v Drežniških Ravnah, »Rawnsk pust«, ki je kot kaže uspešno opravil svoje delo, saj nas je v nedeljo razveseljevalo svetlo in toplo sonce.

V torek, 25. februarja, sem se sestala s predstavniki  Škofije Koper. Beseda je stekla o razširitvi ceste v Kredu, kjer je potreben odkup ali zamenjava cerkvenega zemljišča, in o ureditvi vaškega objekta, kjer bi bil prostor za župnijo, vaško skupnost in dve neprofitni stanovanji. Ogledali smo župnišče z vrtom in skupaj predlagali nekaj izhodišč, ki jih bo proučila pravna služba Občine  in obravnaval Občinski svet.

Zvečer sem se udeležila 2. izredne seje Občinskega sveta Občine Kobarid, na kateri sem prisluhnila predlagateljem ─ sedmim svetnikom in predsedniku Nadzornega odbora. Izpostavljeno ni bilo prav nič novega, ponovno pa sem slišala, da so nekateri svetniki z odnosom županje do njih zelo nezadovoljni, da so nezadovoljni, ker preveč odkrito pišem v Smaragdnem odsevu, ker ne objavljam nezakonitih sklepov NO … NO je bilo ponovno razloženo, da je vse njihovo delo nadzor in da so dolžni nadzore opravljati v skladu s postopki, ki so opisani v Poslovniku. Žal NO povedanega noče ali ne more sprejeti in vztraja pri svojem, da je vse njihovo delo zakonito. Predlagatelji Izredne seje so želeli, da se uskladimo, a žal smo ostali vsak na svoji strani. Pravila bi morala veljati za vse enako. Dokler imamo dvojna, bomo težko našli skupni jezik.  

V četrtek, 27. februarja, smo se ponovno sestali z direktorico Doma upokojencev, kjer smo skupaj pripravili izhodišča za projektiranje novega Medgeneracijskega centra v Kobaridu. Naš cilj je, da letos pridemo do gradbenega dovoljenja, ki je pogoj za kandidaturo za pridobitev nepovratnih sredstev.

Popoldan sem se sestala s predstavniki Državno tehnične pisarne in vodjo sektorja za odpravo naravnih nesreč, Ervinom Vivoda. Pogovarjali smo se o nadaljevanju popotresne obnove. Skupaj smo iskali rešitve, kako bi čim bolj nemoteno, v dobrobit naših občanov nadaljevati s  popotresno obnovo in jo v čim krajšem času dokončali.

Zvečer sem pozdravila akademskega slikarja Rudija Skočirja in umetnostno zgodovinarko Nelido Nemec, ki sta v Domu Andreja Manfrede predstavila monografijo z naslovom RUDI SKOČIR. Večer so nam z glasbenimi točkami popestrili učenci Glasbene šole Tolmin, oddelka Kobarid. Med njimi tudi dva prejemnika zlatega priznanja na regijskem tekmovanju 2014,  Dea Manfreda in Uroš Terlikar. Med dobrimi, pridnimi, delavnimi in uspešnimi ljudmi naše Občine smo preživeli čudovit večer, ki nam bo zagotovo še dolgo ostal v lepem spominu.

V petek, 28. februarja, nas je na željo naših občanov ponovno obiskal mojster zdravilnih zelišč, Jože Majes. Občanom je predstavil drugi del svoje knjige Zdravnik zdravi, narava ozdravi in z nami podelil veliko koristnih nasvetov.

Visok jubilej sta v tem mesecu praznovali dve občanki, ki smo ju z veseljem obiskali in jima zaželeli veliko zdravja, moči in dobrih ljudi.

Naporen mesec februar se končuje. Želim vam prijazno pomlad in da bi nas vse vremenske ujme v prihodnje obšle. Krepko bomo morali zavihati rokave, da bomo popravili vso škodo, ki je nastala v preteklih mesecih.

 

Vaša županja Darja Hauptman

 

Mesec januar

Leto 2014 sem sprejela zelo optimistično in s srcem …  kot pravi refren pesmi « po novem letu boljše bo.«  Bodimo hvaležni za vse, kar imamo in za vse kar zmoremo, in naj bo leto, ki je pred nami lepo in veselo.

V soboto, 4. januarja 2014, sem popoldan preživela v družbi naše najstarejše občanke, gospe Felicite Skubin, po domače Helice, ki so ji vaščani Drežniških Raven  v večnamenskem prostoru  pripravili čudovito slavje s sveto mašo in ji zaželeli vse najboljše. Tudi sama sem ji v imenu Občine Kobarid voščila in ji zaželela veliko zdravja in moči tudi v prihodnje. Skupaj s slavljenko  in vaščani sem si ogledala bogat kulturni program, ki so ji ga pripravili domačini.

Zvečer sem se na povabilo Kulturnega društva Gorenj konc udeležila Božičnega koncerta na Livku, kjer so v cerkvi sv.  Jakoba prepevale pevke Vokalne skupine Liwk in pevci Vokalne skupine Snežet.  Izjemen program Livčanov me je navdušil in zelo sem  ponosna, ker naši občani tako pridno ustvarjajo in skrbijo za bogato kulturno dogajanje po celotni občini.

V ponedeljek, 6. januarja, sem se udeležila dogodka Dan emigranta, ki ga tradicionalno organizirajo v Čedadu. Ogledala sem si bogat kulturni program in prisluhnila govornikom.

V petek, 10. januarja, sem se udeležila Občnega zbora GRS Tolmin. Predstavili so poročilo o opravljenem delu in načrte za naprej. Zahvalila sem se  jim za požrtvovalnost in  odlično opravljeno delo, čestitala pa sem tudi  novemu vodstvu.

V torek, 14. januarja, je potekala 26. redna seja Občinskega sveta Občine Kobarid. Občinski svetniki so obravnavali ter sklepali o Predlogu Proračuna občine Kobarid za leto 2014 ter drugih zadevah po dnevnem redu. Po opravljeni splošni razpravi je Občinski svet Občine Kobarid sprejel sklep o izvedbi javne razprave o Predlogu proračuna Občine Kobarid za leto 2014. Vesela sem, da je seja potekala v tako konstruktivnem duhu in da so svetniki potrdili Predlog Proračuna in ga dali v javno razpravo, ki je odprta do 4. 2. 2014.

V sredo, 15. januarja, in četrtek, 16. januarja, sem se na Brdu pri Kranju skupaj s slovenskimi županjami  udeležila konference na temo Enakost spolov se obrestuje! Si lahko privoščimo neizkoriščen potencial žensk?  Prisluhnila sem  zanimivim predavanjem in bogatim izkušnjam uspešnih žensk.

V petek, 17. januarja, sem se v Kobariškem muzeju udeležila predavanja s projekcijo fotografij »Tolminska na sončni strani Alp«, avtorja Miljka Lesjaka. Ob besedi in sliki smo lahko občudovali lepote naših krajev in  tako  preživeli čudovit večer.

Zvečer sem se odzvala povabilu Vokalne skupine Stol Breginj. Njihova zborovodkinja Vera Clemente Kojič je v januarju praznovala 80. rojstni dan in skupaj s pevkami, ki že dolga leta prepevajo in se družijo, preživela lep večer. Gospe Veri sem zaželela še veliko zdravja, vsem skupaj pa, naj tudi v bodoče veselo prepevajo.

V soboto, 18. januarja, je v Bovcu potekalo 44. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja. Župani in drugi povabljeni gostje iz obeh strani meje smo se najprej zbrali v Stregulčevi hiši, kjer je potekala okrogla miza, na kateri smo spregovorili o čezmejnem daljnovodu Okroglo ─ Videm, čezmejnih projektih, smučišču Kanin ter obeleževanju 100-letnic prve svetovne vojne. Sledil je osrednji dogodek s kulturnim programom, v sklopu katerega  je  in obiskovalce nagovoril predsednik Državnega zbora RS Janko Veber. Iskrene čestitke organizatorju in nastopajočim za bogat kulturni večer.

V ponedeljek, 20. januarja, sem se že v dopoldanskem času sestala s posamezniki iz našega  lokalnega okolja, ki so tesno povezani z obeleževanjem 100- letnic prve svetovne vojne. Pregledali smo že začete in načrtovane aktivnosti, ki jih  je veliko, verjamem pa , da jih bomo s skupnimi močmi v večji meri speljali.  

Zvečer sem se v Kobariškem muzeju udeležila otvoritvenega večera obeleževanja 100- letnic prve svetovne vojne. Ogledala sem si 4. del dokumentarne serije Kulturno umetniškega programa TV Slovenija, Slovenci in 1. svetovna vojna 1914─1918, z naslovom Preboj pri Kobaridu. Čestitala sem vsem sodelujočim, ustvarjalcem serije pa sem se zahvalila za vrhunsko delo.

V torek, 21. januarja, smo skupaj s Kobariškim muzejem, Fundacijo Poti miru v Posočju in LTO Sotočje organizirali sestanek s turističnimi ponudniki, vključenimi v projekt T – LAB, in drugimi zainteresiranimi. Gorazd Skrt, vodja predstavništva SPIRIT v Milanu, nam je predstavil promocijske aktivnosti SPIRITA in možnosti sodelovanja na področju trženja. Ideje dobivajo razsežnosti in petletno obdobje obeleževanja 100-letnic prve svetovne vojne bo tako za domačine kot turiste zanimivo, predvsem pa  spominsko za vse padle v prvi svetovni vojni.

Popoldne sva se skupaj z direktorjem Občinske uprave odzvala povabilu komandirja Policijske postaje Bovec in se udeležila sestanka, na katerem je predstavil poročilo o opravljenem delu Policijske postaje Bovec v letu 2013 ter načrte za prihodnje. Zahvalila sem se  jim za dobro opravljeno delo in odlično sodelovanje. 

V sredo, 22. januarja, sem si ogledala prostore energetsko sanirane telovadnice v Kobaridu ter bila na objektu novogradnje Vrtec z Glasbeno šolo Kobarid. Dela potekajo in močno si želimo, da nam bo vreme do konca gradnje naklonjeno in  da se bodo naši malčki kmalu igrali v novih prostorih.

V petek, 24. januarja, sem se sestala z direktorico Mlekarne Planika Kobarid,  Anko Miklavič Lipušček, in direktorico TIK-a Kobarid, Renato Bajt Kovač. Poklepetale smo o delu, možnostih gospodarskega razvoja in sodelovanju. Čestitala sem jima za uspešno vodenje podjetij in se jima zahvalila za ves trud in energijo, ki jo vlagata v to, da imajo naši občani delo.

Zvečer sem se na povabilo turističnih ponudnikov naše občine udeležila Izrednega občnega zbora članov LTO Občine Kobarid. Turistični ponudniki so razpravljali o delu njihovih predstavnikov v Svetu zavoda in s tem povezanim zaupanjem. Menim, da bi se v tako velikem številu morali večkrat sestati, zadeve sproti reševati in skupaj strmeti k zastavljenim ciljem. Le s povezovanjem in razumevanjem bomo prišli do želenih rezultatov in našo dolino bo obiskalo še več turistov, ki bodo ime Kobarida in Posočja ponesli v svet.

V soboto, 25. januarja, sem bila skupaj z Vokalno skupino Stol Breginj povabljena na praznovanje 80- letnice zborovodkinje, gospe Vere Clemente Kojič, ki sem  ji v imenu Občine Kobarid ob njenem jubileju zaželela še veliko zdravja, energije in petja.

Zvečer sem se udeležila občnega zbora Društva ovčerejcev Zgornjega Posočja, ki svoje delo odlično opravlja in dejavnost uspešno širi. Predstavili so nam poročilo preteklega leta in načrte za naprej. Čestitala sem jim za uspešno delo in jim zaželela veliko uspehov tudi v bodoče.

V torek, 28. januarja, sem se na Mestni občini Nova Gorica udeležila sestanka z vsemi severnoprimorskimi župani ter kasneje s Fundacijo Poti Miru v Posočju, s predstavniki vseh pokrajin ob naši meji v Italiji in z gospodom Igorjem Corettijem-Kuretom, ki so predstavili projekte ob bližajočih se 100- letnicah prve svetovne vojne. Zvečer sem se na Občini Kobarid sestala s svetniki Občinskega sveta Občine Kobarid. Pogovorili smo se o delu, zastavljenih ciljih in sodelovanju.

V sredo, 29. januarja, sem se na Ljubljanskem gradu udeležila podelitve priznanj Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Priznanje je letos prejela Vera Clemente Kojič. » S svojo predanostjo, strokovnostjo, odgovornostjo in ljubeznijo do petja se je zapisala v srca številnih ljubiteljev glasbe ...« so zapisali v utemeljitvi o ustvarjalki, ki je kljub upokojitvi še vedno zelo aktivna tako v Tolminu kot Kobaridu. Nagrajenki sem čestitala in ji zaželela še veliko ustvarjalnih let.

V januarju sem petim občankam in enemu občanu ob visokem jubileju osebno čestitala in jim zaželela še veliko zdravja in moči.

Mesec januar se je začel zelo aktivno, v duhu razvijanja dobrih idej, kvalitetnega sodelovanja in konstruktivnega dela. Moja želja je, da tako ostane vse leto, in da bi skupaj naredili čim več dobrega za vse nas in naše zanamce.

                                                                                                Vaša županja Darja Hauptman

   

 

26. redna seja Občinskega sveta Občine Kobarid

V torek, 14. januarja 2014, so na 26. redni seji Občinskega sveta Občine Kobarid  občinski svetniki Občine Kobarid obravnavali ter sklepali o predlogu Proračuna občine Kobarid za leto 2014, o dodatni postavitvi prometne signalizacije v občini, o predlogu točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v občini Kobarid ter o imenovanju člana Sveta zavoda ZD Tolmin.

V drugi točki dnevnega reda je po opravljeni splošni razpravi, Občinski svet Občine Kobarid, skladno s Poslovnikom Občinskega sveta Občine Kobarid, sprejel sklep o izvedbi javne razprave o predlogu proračuna Občine Kobarid za leto 2014.

Predlog proračuna bo v javni razpravi do vključno  4. 2. 2014 in bo vsem dostopen na spletni strani Občine Kobarid, www.kobarid.si in v sejni sobi Občine Kobarid.

Pripombe na predlog Proračuna lahko vsi zainteresirani posredujejo predlagatelju v pisni obliki do navedenega roka.

Občinski svet Občine Kobarid je soglašal dodatni postavitvi prometne signalizacije v občini na naslednjih cestah:

-        lokalni cesti št. 667 701 Kobarid-Svino, omejitev hitrosti na 60 km/h,

-        na poti od prostorov Društva upokojencev do lokalne ceste št. 667701 Kobarid-Svino, prepovedan promet za vsa motorna vozila, dovoljeno za lastnike parcel,

-        lokalni cesti št. 667 701 Kobarid-Svino, pred poslovnimi prostori Prevozništva Konavec Darjo s.p., nevarnost na cesti, delovni stroj,

-        lokalni cesti št. 667 401 v naselju Borjana, prometno ogledalo.

V nadaljevanju seje je Občinski svet seznanil z višino vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in imenoval svojega člana Sveta zavoda ZD Tolmin, svetnika Pavla Sivca.

Občinski svetniki so se seznanili tudi z zaključnim poročilom odbora za delovanje LTO Sotočje in pripravo Razvojne strategije občine Kobarid 2014-2020.

Na 24. redni seji Občinskega sveta Občine Kobarid so občinski svetniki sprejeli predlog spremembe Poslovnika Občinskega sveta Občine Kobarid, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije 6. 12. 2013 in je začel veljati petnajsti dan po objavi.

Skladno s 59. členom Poslovnika Občinskega sveta Občine Kobarid je zvočni zapis 26. redne seja Občinskega sveta Občine Kobarid objavljen na spletni strani občine. Zapisnik seje pa bo tako po novem vseboval le glavne podatke o delu na seji in bo po potrditvi Občinskega sveta objavljen na spletni strani občine.

 

Začetek preventivne akcije o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

Začetek preventivne akcije o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo


Javna agencija RS za varnost prometa bo tudi v letošnjem letu koordinirala preventivno akcijo »Mobilni telefoni«, s katero bomo osveščali voznike in voznice o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Preventivna akcija bo potekala v obdobju od 13. do 26. januarja 2014, v sodelovanju s Policijo, ministrstvi, redarskimi službami, nevladnimi organizacijami, pa tudi z mobilnimi operaterji (Telekom, Si.mobil in Tušmobil). 

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja v zadnjih letih razširjena. Po podatkih raziskave iz leta 2011, kar 25,3 % voznikov v Sloveniji uporablja mobilni telefon med vožnjo, 12,2 % teh pa med vožnjo tudi piše oz. pregleduje SMS sporočila ali elektronsko pošto. Ti podatki so zelo zaskrbljujoči, saj govorjenje ali branje oz. pisanje SMS sporočil ali elektronske pošte voznika povsem okupira, zmanjša se njegova pozornost in podaljša se reakcijski čas. Vse to pa lahko vodi do najhujših posledic, ki smo jim priča v prometnih nesrečah na naših cestah. 

 

Ključno sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. 

Ø        Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. 
Ø        Med pisanjem SMS sporočila voznik ne gleda na vozišče kar 4x več časa kot pri normalni vožnji. 

 

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo pa vpliva tudi na: 
-        slabši reakcijski čas voznika (50 % slabši kot vožnja v normalnih pogojih), 
-        počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo, 
-        daljši zavorni čas, 
-        zmanjšano zaznavanje okolice in prometa, 
-        večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo. 

V času preventivne akcije bodo Policija in redarske službe izvajale poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo ter opozarjale voznike na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Na Javni agenciji RS za varnost prometa bomo pripravili strokovno gradivo, pozvali pa bomo tudi občinske Svete za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, da posvetijo pozornost problematiki uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, predvsem z organizacijo različnih preventivnih dogodkov na lokalni ravni. Hkrati bomo tudi opozarjali in osveščali kandidate za voznike o tej temi preko 16 izpitnih centrov po celi Sloveniji. Osveščanje javnosti bo potekalo tudi preko drugih komunikacijskih kanalov različnih sodelujočih v preventivni akciji, od sodelujočih ministrstev do mobilnih operaterjev, ki bodo osveščali svoje uporabnike preko internih, eksternih kanalov in tudi preko družbenih omrežij. 

Več podrobnosti o problematiki uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in aktivnostih lahko najdete v Akcijskem načrtu preventivne akcije. Vljudno vas vabimo tudi k reševanju spletne ankete o uporabi mobilnega telefona med vožnjo, na povezavi:http://www.mojaanketa.si/anketa/420141403/1/. 

 

Praznično obarvan december

Leto 2013 se poslavlja in z njim tudi praznični mesec december. Če se ozrem nazaj, lahko rečem, da se zaključuje zanimivo leto. Leto, ko smo v Kobaridu veliko naredili, leto, ko je Kobarid obiskalo veliko zanimivih ljudi, leto, ko se je o Kobaridu veliko govorilo in pisalo. Verjamem, da je pred nami še zanimivejše leto 2014. Vsem želim, da se od starega leto lepo poslovite in  pogumno stopite v leto 2014.

Mesec december je bil, tako kot vseh preteklih 11 mesecev pester na vseh področjih mojega dela in življenja.

V ponedeljek, 3. decembra, sem si na povabilo direktorice tovarne TIK Kobarid, gospe Renate Bajt Kovač, ogledala njihovo proizvodnjo in se seznanila z delom in načrti v prihodnje. Direktorici sem čestitala za povabilo in za uspešno vodenje podjetja.

Zvečer je v Domu Andreja Manfrede potekalo srečanje s predstavniki Kulturnih društev v občini Kobarid, ki ga vsako leto skupaj z Občino Kobarid organizira vodja JSKD OI Tolmin, gospa Silva Seljak. Pozdravila sem predstavnike Kulturnih društev in se jim v imenu Občine Kobarid ter v svojem imenu zahvalila za odlično sodelovanje. Zaželela sem jim mirne prihajajoče praznike ter še veliko kulturnih nastopov v prihajajočem letu.

V četrtek, 5. decembra, sem na Občini Kobarid sprejela predstavnike Teritorialnega polka 1. brigade Slovenske vojske iz Ajševice pri Novi Gorici. Namen obiska je povečati sodelovanje Slovenske vojske s civilnim okoljem in vzpostavitev uspešnega sodelovanja z lokalno skupnostjo in z drugimi organizacijami v občini. Predstavila sem jim dosedanje sodelovanje Občine Kobarid z Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije,  s Slovensko vojsko in z Upravo RS za zaščito in reševanje ter se pogovorila o možnostih in načinih sodelovanja tudi v bodoče.

V popoldanskih urah se je na kobariškem trgu odvijala Miklavževa tržnica, ki so jo tudi letos organizirali pridni člani Turističnega društva Kobarid. V okviru kulturnega programa, ki so ga letos pripravili učenci OŠ Kobarid in MePZ Sveti Anton Kobarid, sem pozdravila obiskovalce in jim zaželela mirne prihajajoče praznike. Skupaj z sv. Miklavžem sva prižgala lučke na kobariškem kostanju.

V petek, 6. decembra, je v Zeleni hiši v Kobaridu potekala zaključna prireditev likovnega natečaja in preventivne akcije Varno na poti v šolo in domov. Nagovorila sem vse prisotne in skupaj z vodjo Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica, Evgenom Govekarjem, nagrajenim učenkam in učencem čestitala in jim podelila praktične nagrade. Ogledala sem si kulturni program, ki so ga pripravili učenci nižjih razredov OŠ Kobarid ter prisluhnila glasbi seksteta Policijskega orkestra. 

Petkov dan sem nadaljevala na Občini Kobarid, kjer sva skupaj z direktorjem Občinske uprave Simonom Škvorom sprejela študente Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Predstavila sva jim življenje in delo v naši občini, naše naravne bisere in načrte za prihodnje.

Že četrtič letos sem se srečala z novimi diplomanti naše občine, ki so uspešno dokončali svoj študij. Prisluhnila sem jim, z njimi poklepetala ter jim čestitala za njihov dosežek. Ob koncu srečanja sem jim zaželela veliko sreče in uspehov na nadaljnji življenjski poti.

Zvečer sem se udeležila kulturnega večera, ki  ga je v prostorih Muzeja Mlekarne Planika organiziral kolektiv Mlekarne Planika. Prazničen večer z razstavo fotografij Od paše do sira, avtorja Pavla Četrtiča, so s pesmijo pospremili pevci MePZ Sveti Anton Kobarid ter Marjan Novak z igranjem na kravje zvonce. Ob tej priložnosti sem se zahvalila vsem, ki dnevno skrbijo za to, da  naši občani lahko  jedo zdravo in ekološko hrano. Prav tako sem se zahvalila vsem, ki so pripravili ta  praznični večer.

V nedeljo, 8. decembra, sem najprej v Kobaridu obiskala slavljenko, občanko Meri, in ji ob 93. rojstnem dnevu zaželela vse najboljše in še veliko zdravja ter veselih dni.

Popoldne sem se udeležila zaključnega dela tradicionalnega Miklavževega pohoda na Krasji vrh. Pozdravila sem pridne pohodnike, organizatorje in ostale obiskovalce. Sveti Miklavž je s svojim obiskom razveselil tudi  množico obiskovalcev in jih tudi obdaril.

V torek, 10. decembra, je otroke naše občine s svojo predstavo razveselil čarovnik Grega. Po predstavi je otroke obiskal, nagovoril in obdaril Dedek Mraz. Predstavo in obisk dobrega moža sem si ogledala tudi sama in moram priznati, da je bilo lepo videti polno dvorano nasmejanih otrok. Tako kot pretekla leta je tudi letos organizacijo prihoda dobrega moža in obdaritev prevzela Občina Kobarid in hvala vsem staršem, ki ste si vzeli čas in svoje otroke pripeljali na ta čudovit dogodek.

V četrtek, 12. decembra, sem se na povabilo učiteljic prve triade pridružila najmlajšim osnovnošolcem. Prebrala sem jim pravljico ter jih popeljala v pravljični svet. Ura pravljic v predprazničnem času je bila tako zame kot za otroke zares praznična in vesela sem, da sem lahko nekaj prazničnega časa delila z otroki. Zahvalila sem se jim za povabilo in vsem skupaj zaželela lepe prihajajoče praznike.

V petek, 13. decembra, sem se v Domu Andreja Manfrede udeležila zanimivega predavanja Silvestra Gabrščka z naslovom Kultura in vera, v katerem je  predstavil zgodovinski oris in trenutno stanje duha.

V soboto, 14. decembra, sem se  v jutranjih urah udeležila geodetske izmere v Kredu.

Dopoldne sem obiskala slavljenko na Drežniškem, občanko Jožefo, ki je praznovala 91. rojstni dan in ji zaželela vse najboljše, veliko zdravja in vsega dobrega. Sestala sem se tudi z gradbenim podjetjem, ki izvaja postavitev lovilnih mrež. Cesta Kobarid─ Drežnica je namreč zaradi padajočega kamenja zelo nevarna in skrbi me, da kakšen kamen ne pade na mimoidoče pešce in na vozila. Čeprav bo izvedba zelo draga,  upam, da bomo zmogli urediti nevarne odseke ceste.

Sobotni večer sem preživela v družbi mladih naše občine. Predstavnikom domačih mladinskih društev in Mladinskega sveta Kobarid sem se osebno zahvalila za njihovo udejstvovanje, sodelovanje in prispevek  na različnih področjih dela v občini.  Zaželela sem jim uspešno delo tudi v prihajajočem letu 2014 in izrazila željo po nadaljnjem sodelovanju.

V nedeljo, 15. decembra, sem se udeležila koncerta domačega kantavtorja Boruta Skočirja, ki nam je skupaj z Leonido Kanalec, Matejem Šarfom in Ianom Stergarjem pripravil nepozaben, duhovno bogat  predpraznični večer.

V torek, 17. decembra, sem v Domu Andreja Manfrede sprejela novorojenčke, rojene v času od 1. decembra 2012 do 1. decembra 2013. Povabilo na sprejem je letos prejelo 53 otrok, od tega 51 otrok rojenih v letu 2013. Vsem otrokom in staršem sem na sprejemu čestitala ob najlepšem dogodku v življenju. Zaželela sem jim veliko srečnih in veselih dni ter vse dobro v novem letu 2014. V imenu Občine Kobarid sem jim podarila otroško knjigo, ki jih bo spremljala v najlepšem, brezskrbnem času življenja.

Na ta dan je v Zeleni hiši potekala tudi novinarska konferenca ob zaključku petletnega mandata RDO. Prisluhnila sem predstavitvi rezultatov dosedanjega dela in vsem sodelujočim ob tej priložnosti iskreno čestitala.

Popoldan sem se odzvala povabilu VDC Tolmin in se udeležila novoletne zaključne prireditve, ki so jo za vse obiskovalce pripravili uporabniki VDC Tolmin in njihovi vzgojitelji. Zahvalila sem se jim za povabilo na čudovito prireditev in jim zaželela lep zaključek starega in prijazen začetek novega leta.

V zgodnjih večernih urah je v Domu Andreja Manfrede potekala 25. redna seja Občinskega sveta Občine Kobarid, ki pa se je zaradi odhoda nekaterih svetnikov žal zelo hitro zaključila.

V sredo, 18. decembra, sem se odzvala povabilu podjetja Butan plin in se udeležila  srečanja ob zaključku leta, ki je potekalo v Hiši Franko. Ob tej priložnosti sem se direktorju podjetja zahvalila za donacijo, ki jo je Butan plin odobril za gradnjo Vrtca z glasbeno šolo v Kobaridu.

Zvečer sem se na povabilo KS Kred - Staro selo udeležila Zbora krajanov v Kredu. Prisluhnila sem njihovim načrtom in tudi problemom, s katerimi se srečujejo v vasi. Predsedniku in krajanom sem se iskreno zahvalila za njihovo sodelovanje in povabilo na sestanek ter jim zaželela vse dobro v prihajajočem letu 2014.

V nedeljo, 22. decembra, sem obiskala Drežniške Ravne, kjer je domačinka Milenka Uršič skupaj z vaščani izdelala in postavila jaslice na prostem. Na ta dan je potekal tudi blagoslov jaslic in božičnega drevesa s prazničnim kulturnim programom. Vsem sodelujočim sem se zahvalila in jim zaželela vesele božične praznike in srečno novo leto.

V ponedeljek, 23. decembra, sem skupaj s člani Društva upokojencev Kobarid obiskala naše občanke in občane, ki bivajo v Domu upokojencev v Tolminu. Z njimi smo poklepetali, jim zaželeli lepe praznike in jih tudi obdarili.

V torek, 24. decembra, je ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Kulturnem domu v Kobaridu potekala kulturna prireditev z naslovom Naj te pokrije praznična misel, domovina moja. Program so v celoti oblikovali osnovnošolci OŠ Kobarid. Ob tej priložnosti sem vse navzoče pozdravila, jim čestitala ob državnem prazniku in jim zaželela lepe praznike ter vse dobro v novem letu 2014.

Na Livku sem obiskala slavljenko, občanko Štefanijo, ki je na dan pred božičem praznovala 90 let. Zaželela sem ji še veliko zdravja in veselja. 

Na Občini sem sprejela skavte, ki so nam prinesli Luč miru iz Betlehema. Razveselila sem se njihovega poslanstva in sporočila, ki ga delijo med ljudmi: "Odpri oči. Razumi. Sprejmi. Poglej drugače." Zahvalila sem se jim in jim zaželela mirne božične praznike.

V četrtek, 26. decembra, sem se udeležila blagoslova obnovljene cerkve v Idrskem ter blagoslova konj Jezdecev smaragdne reke. Vesela sem, da je obnova cerkve v Idrskem zaključena in bodo njena vrata ponovno odprta.

V soboto, 28. decembra, sem na Livku obiskala slavljenko, občanko Ljudmilo, ki je praznovala 91. rojstni dan. Stisnila sem ji dlan in ji zaželela vse najboljše!

Zvečer sem se udeležila božičnega koncerta v Sedlu in novoletnega koncerta v Kobaridu. V cerkvi Sv. Križa sem prisluhnila Mladinskemu cerkvenemu pevskemu zboru Sedlo in ŽPZ Znamenje iz Volč. V Domu Andreja Manfrede pa je odmevala pesem Vokalne skupine B.I. in OCPZ Sončki iz Libušenj. Vesela sem, da se pesem sliši na vseh koncih naše občine in da mladi glasovi v nas prebujajo praznično vzdušje. Zahvalila sem se organizatorjem in vsem nastopajočim za obogatitev prazničnega kulturnega programa v naši občini.

V nedeljo, 29. decembra, sem se na povabilo predsednika KS Drežnica udeležila Zbora krajanov v Drežnici. Prisluhnila sem njihovim poročilom, načrtom in tudi problemom, s katerimi se srečujejo v drežniških vaseh. Predsedniku KS in predstavnikom vaških skupnosti sem se zahvalila za kvalitetno sodelovanje, vsem prisotnim pa zaželela vse dobro v prihajajočem letu 2014.

V letu, ki prihaja, vsem Vam, ki prebirate moje vrstice, želim vse dobro!

 

 Vaša županja  Darja Hauptman

 

Strategija razvoja Občine Kobarid

V pripravi je Strategija razvoja občine Kobarid, ki bo opredeljevala občinsko razvojno vizijo v obdobju od leta 2014 do leta 2020 in ki sovpada tudi z novo finančno razvojno perspektivo EU za 2014 - 2020. Namen strategije je na eni strani opredeliti izhodišča in cilje  za celovit trajnostni razvoj občine ter na drugi strani uresničevanje postavljenih ciljev v prihodnosti z implementacijo različnih projektov, ki bodo opredeljeni skozi različne področne ukrepe. Temeljni cilj strategije je načrtovanje celovitih aktivnosti v smeri povečanja blaginje prebivalcev občine Kobarid. Z blaginjo se poleg materialnih dobrin misli tudi nematerialne dobrine, ki temeljijo na gospodarskih, socialnih in okoljskih dejavnikih, kot treh temeljnih gradnikih družbene blaginje. Pri pripravi strategije se bodo poleg lokalnega vidika upoštevale tudi strateške usmeritve na državni in regionalni ravni - razvojni strateški dokumenti, ki se pripravljajo na nacionalni in regionalni ravni v luči nove programske perspektive za obdobje 2014 – 2020.

Strategija je vsebinsko razdeljena na 4 osnovne sklope. V uvodnem delu je opisan namen in cilji strategije. V oceni stanja so po posameznih področjih (gospodarstvo, turizem, družbene dejavnosti, prometna infrastruktura, komunalna infrastruktura, kmetijstvo, socialni kapital in okolje) opisane ključne ugotovitve o stanju in trendih v občini Kobarid, v primerjavi s sosednjima občinama, v vidiku regionalnega položaja in Slovenije ter nenazadnje obmejne lege. Sledijo usmeritve in cilji ter ukrepi za doseganje zastavljenih ciljev. Poudarek bo na razvoju Občine Kobarid, ki bo temeljil na lastnih primerjalnih in konkurenčnih prednostih občine. Za vsako posamezno področje bo izoblikovan akcijski načrt, s poudarkom na uresničevanju programov, projektov, ciljev in strategij iz gospodarskega, družbenega in okoljskega vidika. Strategija bo zastavljena kot razvojni model, kar pomeni, da bo omogočala sprotno dopolnjevanje in spremembe z novimi razvojnimi potrebami, novimi razmerami in pobudami, hkrati pa bo zagotavljala zastavljeno razvojno smer.

 

Vizija

Izoblikovana vizija predstavlja platformo razvojne strategije, nakazuje na zastavljene cilje in do določene mere lahko predvideva tudi način implementacije ukrepov in aktivnosti za doseganje zastavljenih ciljev:

 1. Občina Kobarid želi postati poznana po spoštljivem odnosu do naravne in kulturne dediščine in skupnem razvoju in varstvu  celotnega območja.
 2. Občina sledi načelom trajnostnega razvoja, vzporedno z razvojem turizma, kmetijstva, gospodarstva ter ohranjanjem kakovosti prostora in okolja.
 3. Občina gradi razvoj na potencialnih razvojnih možnosti ter želi prebivalcem zagotoviti kvalitetne pogoje za delo in bivanje.
 4. Občina bo uresničevala vizijo razvoja enakomerno na celotnem območju občine z jasnimi ukrepi usmerjenimi v :

-        varovanje okolja,

-        ustvarjanje pogojev in možnosti za razvoj in podporo programom gospodarstva, turizma, kmetijstva in podeželja,

-        ustvarjanje pogojev in možnosti za zdravo življenje, delovanje in razvoj ter pridobivanje znanj, s čimer se dviguje raven kakovosti življenja in omogoča posameznikom, da realizirajo cilje, ki so pomembni tako zanje kot za širšo družbo,

-        skrbjo za trajnostno rabo naravnih virov,

-        prizadevanjem za čim boljšo mobilnost in dostopnost ter infrastrukturno opremljenost,

-        spodbujanjem povezovanja naravnih, kulturnih in človeških potencialov za uveljavljanje turizma v občini.

 

Kratek povzetek splošnih ugotovitev in ocena stanja v luči analize konkurenčnosti

Povzetek predstavlja izvleček poglobljene analize dejanskega stanja v občini, podatkovnih baz, že izvedenih delnih razvojnih dokumentov in predlogov. Upošteva analize izvedbenih aktov programskega obdobja 2007 – 2013 na področju države in, še pomembneje, Goriške statistične regije. Upošteva že tudi izhodišča Občinskega prostorskega načrta Občine Kobarid. Uporabljene so bile različne metode dela, od najenostavnejših – analize podatkov in dokumentov, do bolj kompleksnih primerjalnih metod (SWOT analize ipd.).

 1. Naravnogeografska pestrost območja občine Kobarid je predvsem z razvojnega vidika večstranska. Do določene mere namreč naravne karakteristike omejujejo razvoj, po drugi strani pa predstavljajo tudi velike razvojne potenciale. Negativna klimatska karakteristika je velika količina padavin, kar neugodno vpliva na določene družbene dejavnosti. S padavinami povezana je tudi razvejana hidrografska mreža, omejena na nekaj večjih vodotokov in večje število manjših, predvsem hudourniških strug. Med večje zaviralce razvoja lahko izpostavimo tudi tektonsko nestabilnost oz. seizmologijo območja in potencialno nevarnost naravnih katastrof. Med pomembnejše potenciale razvoja območja štejemo velik lesni potencial ter hidrološki potencial.
 2. Po podatkih pridobljenih s strani Statističnega urada republike Slovenije je imela Občina Kobarid v letu 2012 4.202 prebivalcev, kar predstavljala 0,20 % vseh prebivalcev Slovenije in 5,80% prebivalcev Goriške statistične regije. Po številu prebivalcev se med slovenskimi občinami uvršča na 116. mesto. Na km2 površine občine živi povprečno 22 prebivalcev, kar je pod državnim povprečjem, ki šteje 101,4 prebivalcev na km2. Naravni prirast na 1.000 prebivalcev v občini je bil v letu 2012 pozitiven, znašal je 1 (v Sloveniji 1,3). Selitveni prirast na 1.000 prebivalcev v občini je bil negativen, znašal je -3,8. Seštevek naravnega in selitvenega prirasta na 1.000 prebivalcev v občini je bil negativen, znašal je -2,8 (v Sloveniji 2,3). Povprečna starost občanov je bila 44,6 leta in tako višja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije, ki znaša 41,8 leta. Demografski upad prebivalstva je še vedno prisoten, vendar ni tako izrazit kot v preteklih letih. Naravni prirast se je sicer v zadnjih letih dvignil in celo dosegel pozitivno vrednost, vendar to ne rešuje občine pred izseljevanjem ljudi. Ob nadaljevanju takega demografskega trenda grozi občini staranje prebivalstva ob pomanjkanju mladih. Med glavnimi razlogi za tak trend so predvsem pomanjkanje delovnih mest, najemnih stanovanj, možnosti za višješolsko izobraževanje, izseljevanje izobraženih mladih iz občine, negativni selitveni prirast in velik delež starejšega prebivalstva. Občina ima nadpovprečen delež prebivalstva brez dokončane osnovnošolske izobrazbe in z osnovno šolsko, podpovprečna sta deleža prebivalstva z nižjo in srednješolsko izobrazbo ter višješolsko, dodiplomsko in podiplomsko izobrazbo. Izobrazbena struktura prebivalstva se počasi izboljšuje, vendar še vedno zaostaja za Goriško regijo ter Slovenijo.
 3. Za nadaljnji razvoj občine je pomemben trajnostni in sonaravni vidik, ki vpliva na razvoj vseh dejavnosti. Potrebna je zaščita vseh vodnih virov pred morebitnim onesnaženjem z aktivnim izvajanjem nadzora nad aktivnostmi v območjih varstva naravnih virov. Zaželeno bi bilo, da na področju oskrbe z vodo, občina zagotovi nove vire potrebnih količin pitne vode (npr. vznožje Kobariškega Stola kot vodni vir) in rekonstruira vodovodne sisteme zaradi starosti in poškodb. Na področju zbiranja in čiščenja odpadnih voda je potrebno dograditi kanalizacijske sisteme po naseljih in zgraditi manjše čistilne naprave s čim bolj naravnimi postopki čiščenja odpadne vode, kot so npr. lagune, trstičevje in filterska polja. Gradnja čistilnih naprav mora biti investicijsko vzdržna, mora biti strateškega pomena tudi za zagotavljanje nadaljnjega razvoja naselij in dejavnost ter mora biti optimizirana z vidika vzdrževanja.
 4. Z odpadki je potrebno ravnati na način, ki je najmanj obremenjujoč za okolje. Zagotoviti je potrebno, da se čim več odpadkov ob ustrezni predelavi uporabi kot sekundarne surovine. Predpogoj za predelavo odpadkov je ločeno zbiranje odpadkov na izvoru nastanka in ustrezno optimalno delovanje javnega podjetja na področju upravljanja z odpadki.
 5. Glede na gozdnatost in naravni relief občine je smiselno kot izrabo obnovljivih virov energije spodbujati uporabo lesne biomase ter izkoriščanje sončne energije tako za javne kot tudi za ostale  stanovanjske objekte.
 6. V občini je zaželeno razvijati sodobne brezžične telekomunikacijske sisteme preko radiofuzijskih oddajnikov, antenskih postaj s pokritostjo celotne doline, manj zanimivo je ne pa z investiranje v postavitev optičnih kablov.
 7. Prometne povezave z nizko prometno propustnostjo in nezadostno varnostjo (majhne vozne hitrosti, nezavarovani in nepregledni odseki,…) predstavljajo eno izmed glavnih razvojnih ovir občine Kobarid. Na občinskih cestah bi bilo potrebno zagotoviti enotno širino asfaltnega vozišča 4,0 ali 3,5 m, urediti odvodnjavanje cest, urediti utrjene tamponske bankine, postaviti opremo za vodenje prometa (odbojna ograja, podporni zidovi,…) ter na nekaterih predelih urediti izogibališča. V večini naseljih v občini bi bilo potrebno urediti območja oziroma pločnike za pešce.
 8. V proučevanem obdobju 2008 do 2012 se je povprečna bruto mesečna plača v občini Kobarid v povprečju povečala le za 4,2 %, kar je manj v primerjavi s slovenskim povprečjem (9,6%). Manjša rast povprečne mesečne bruto plače je povezana tudi s slabšo izobrazbeno strukturo prebivalstva in ponudbo delovnih mest za bolj izobraženi kader.
 9. Podjetja v občini niso razvojno naravnana, saj večinoma vlagajo v vzdrževanje obstoječih zmogljivosti (53,51%) in v rekonstrukcijo ter posodobitev (40,77%), v nove zmogljivosti pa le zgolj 5,71% vseh bruto investicij, kar negativno vpliva njihovo konkurenčnost na trgu.
 10. Pomanjkanje ponudbe najemnih stanovanj omejuje priseljevanje v občino, kar lahko negativno vpliva na rast in razvoj občine.
 11. Ukrepi s katerimi lahko občina potencialno neposredno vpliva na gospodarski razvoj so predvsem trženje površin v obrtni coni, pritegnitev podjetij z višjo stopnjo dodane vrednosti in podjetij s ciljem po odpiranju novih delovnih mest v okviru svojega razvojnega načrta ter hkratni povečavanje ponudbe najemnih stanovanj.
 12. V zadnjem desetletju je opaziti velik razvoj turizma v občini, kar se odraža tudi v številu prihodov, prenočitev in turističnih nastanitvenih kapacitet. Delež hotelskih kapacitet in penzionov ter gostišč se zmanjšuje, kar obenem predstavlja velik potencial za investitorje in razvoj hotelskih kapacitet. Poleg tega bi bilo potrebno glede na potenciale turizma v občini urediti tudi turistično infrastrukturo in jo smiselno povezati z ostalimi dejavnostmi (šport, kultura, podeželje …), ki bi pripomogle k daljšemu bivanju turistov v občini.
 13. Zmanjševanje števila kmetij posredno vpliva na zaraščanje kmetijskih površin, ki je posledica opuščanja rabe, težkih reliefnih razmer za obdelavo in težje dostopnosti. Ključni ukrep kmetijske politike na območju občine mora biti usmerjen k iskanju konkretnih možnosti za kmetijsko izrabo zaraščajočih se površin, saj se zaradi širitve poselitve na kmetijska zemljišča veliko težje zagotavlja nadomestne kmetijske površine.
 14. Predšolsko in osnovnošolsko izobraževanje je v občini Kobarid organizirano v sklopu OŠ Simona Gregorčiča Kobarid in njenih podružničnih šolah. Število šoloobveznih otrok v občini upada, medtem ko število predšolskih otrok narašča, tako da je v bodoče pričakovati porast otrok v osnovnošolskem izobraževanju, kar je zelo spodbuden podatek tudi za razvoj v občini. Trenutne kapacitete v osnovnošolskem izobraževanju bodo zadoščale potrebam tudi v prihodnje, medtem ko so trenutne potrebe v predšolski vzgoji večje od razpoložljivih kapacitet v občini, kar potrjuje upravičenost investicije v novi vrtec z glasbeno šolo v  Kobaridu, ki bo poleg povečanja kapacitet pripomogel tudi k izboljšanju standarda in izvajanja programa predšolskih otrok ter glasbene šole.
 15. Primarno zdravstvo na območju občine Kobarid upravlja Zdravstveni dom Tolmin. Zasebnega zdravstva je malo. Zdravstvene storitve so zadovoljivo urejene na regionalni ravni, se pa zaradi specifičnosti prostora in kadrovsko situacijo v zdravstvu srečujemo tudi s problematiko širjenja mreže ambulant. Pomanjkanje kadrov se postopoma rešuje s pomočjo štipendiranja in vlaganja v razvoj lastnih kadrov. Lekarniško dejavnost izvaja zasebna lekarna, ki zadovoljivo pokriva potrebe občanov. Prav tako je ustrezno poskrbljeno za bolnike, ki potrebuje usluge dializnega centra, bolnišnične storitve občani v glavnem koristijo v precej oddaljeni šempetrski bolnišnici.
 16. Mreža institucij socialnega varstva sicer zadostuje potrebam in pokriva potrebe na območju vseh treh posoških občin. V povprečju so posoške občine bolj socialno varstveno naravnane kot večina občin v Sloveniji, saj prispevki posoških občin predstavljajo od 81,31% do 85,45 % celotnih stroškov storitve Pomoč družini na domu, medtem ko povprečna slovenska občina prispeva k izvajanju storitve le 74,44 %. S staranjem prebivalstva in s tem večanjem potreb po institucionalnem varstvu v občini je potrebno glede na sodobne socialno- družbene trende, uvajati ekonomsko dostopne, udobne socialnovarstvene programe, ki bi starejšim osebam omogočile ustrezno bivanje in vključenost v institucionalno varstvo.
 17. Nosilci kulture v občini Kobarid so javni zavod knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Javni sklad RS - Območna izpostava JSKD Tolmin za ljubiteljske kulturne dejavnosti,  Zveza kulturnih društev Tolmin ter turistična in kulturna društva, ki skrbijo za bogato dogajanje v Kobaridu kot na podeželju. Glede prostorov za kulturne prireditve je v Kobaridu ustrezno urejeno, primanjkujejo pa prostori za društva in druga interesna združenja. V večjih podeželskih krajih se izpostavljajo potrebe po ureditvi obstoječih oziroma dodatnih prostorov za izvedbo kulturnih in drugih prireditev. Posebno pozornost je potrebno usmeriti tudi v razvoj mladinske infrastrukture in organiziranost delovanja. 
 18. Športna infrastruktura v občini je za trenutne potrebe dokaj dobro razvita, vendar bi bilo potrebno nekatere športne objekte prenoviti ter poiskati ustrezne programe, ki bi se na njih izvajali. Gradnja in vzdrževanje športnih objektov je za manjše občine finančno velik zalogaj, zato se je potrebno novogradenj lotiti premišljeno tako z vsebinskega kot ekonomskega vidika. V občini je smiselno razvijati športno infrastrukturo tudi za športno rekreativni turizem, predvsem za kolesarstvo, planinstvo, padalstvo, vodne športe, ribolov in podobno.
 19. K blaginji v občini veliko pripomorejo lokalna društva, ki pokrivajo različna družbena področja in v katerih lahko člani razvijajo svoje potenciale in interese. Na celotnem območju občine deluje skupno 58 društev iz različnih področij, od katerih je največ dejavnih na področju kulture in športa. V sklopu večjih projektov bi bilo smiselno povezovati istovrstna ali različna društva, ki so zelo pomemben deležnik v razvoju občine in pomemben dejavnik na področju razvoja turizma.


Implementacija

Uresničevanje zastavljenih ciljev je načrtovano v okviru temeljnih strateških področij in ciljev znotraj posameznih področij, ki so opredeljena dovolj široko, da omogočajo nabor različnih ukrepov, aktivnosti in projektov, preko katerih bo dosežena postopna realizacija ciljev.

 

Temeljna strateška razvojna področja, ki so se izoblikovala smiselno po analizi stanja in v luči pomembnih usmeritev novega programskega obdobja 2014 do 2020, so:

 1. Kakovost bivanja
 2. Trajnostni razvoj
 3. Naravna in kulturno – zgodovinska dediščina
 4. Spodbujanje gospodarstva in podjetništva
 5. Razvoj podeželja
 6. Infrastrukturna opremljenost in dostopnost

Vsako strateško razvojno področje je sestavljeno iz različnih razvojnih programov, programi pa obsegajo posamezne ukrepe s konkretnimi aktivnostmi, kjer so opredeljeni deležniki v implementaciji aktivnosti, finančni viri in vrednost, časovna dinamika in kazalniki merjenja uspešnosti doseganja rezultatov.

 

Model izvajanja ukrepov:

Pomemben vidik pri izvajanju strategije bo časovna in prostorska razporeditev ukrepov (aktivnosti in projektov), ki morajo biti usklajeni z vidika časovne dinamike, upoštevanja skladnega razvoja v občini in seveda finančne uskladitve umeščanja v proračun financiranja. Skladnost razvoja v luči izvajanja ukrepov seveda pomeni doseči konsenz časovne izvedbe različnih ukrepov. V ta namen bo izoblikovan model usklajevanja, ki bo predvideval spiralno izvajanje večjih investicijskih (in drugih) ukrepov po posameznih območjih občine. Ustvarja se usklajen vrstni red večjih projektnih izvedb, ki pa bo dovolj fleksibilen tudi za nujne spremembe.

 

Strategija bo v celotni vsebini v usklajevanju s širšo javnostjo v mesecu januarju 2014.

 

Simon Škvor, direktor občinske uprave

 

Mesec november

November je čas, ko se najprej poklonimo ljudem, ki so nas zapustili, a  nanje ne bomo nikoli pozabili. To sem storila tudi jaz. Po praznikih, ki sem jih preživela z najbližjimi, pa sem pričela z aktivnim delom na vseh področjih.

V ponedeljek, 4. novembra, sem v Kobaridu sprejela gospoda Janeza Medveška s soprogo. Njegove foto zgodbe, posnete v naši občini, so obšle svet in prepoznavnost naše občine se je še povečala. Zahvalila sem se mu in mu čestitala  za njegovo uspešno  delo. Verjamem, da bo naše lepe kraje in prečudovito naravo še velikokrat ujel v objektiv in da  bodo poleg meni najljubših posnetkov z naslovom Nebesa pod Krnom, nastali tudi novi.

V torek, 5. novembra, sem se na Ministrstvu za obrambo sestala s predsednikom in člani Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne, katerega članica sem tudi jaz. Seznanili so nas z dejavnostmi in projekti, ki se že odvijajo, kakor s tistimi, ki  se pripravljajo za obdobje naslednjih petih let.  Zavedamo se, da je to  zelo pomembna  obeležitev, ki predstavlja veliko priložnost tako za Slovenijo kot za Posočje.

V četrtek, 7. novembra,  je v Zeleni hiši potekala Medgeneracijska delavnica Izdelava naravnega mila, mazila za ustnice in telo. Pozdravila sem udeleženke in se zahvalila Danijeli Volarič za aktivno delo v sklopu Medgeneracijskega središča Kobarid.

V soboto, 9. novembra, sem se udeležila, skoraj že tradicionalnega Ladinega večera, ki ga vsako leto organizira Kulturno društvo PoBeRe. Doživeto branje poezije in zgodb članov KD PoBeRe je v dvorani pričaralo vzdušje, v katerem smo poslušalci neizmerno uživali. Vsem nastopajočim sem iskreno čestitala in se zahvalila za prijeten večer tako njim kot vsem, ki so kljub zelo slabemu vremenu prišli na ta dogodek.

V nedeljo, 10. novembra, sem se na  Podružnični  šoli  Drežnica udeležila prireditve ob 30-letnici Mešanega pevskega zbora Drežnica.  V kulturnem  programu  so  poleg  jubilantov nastopili  še pevci in pevke Vokalne skupine Drežnica in Otroškega pevskega zbora OŠ Drežnica. Prisluhnili pa smo tudi zvokom  citer in harmonike. Organizatorju, nastopajočim, mentorjem in vsem obiskovalcem sem se zahvalila za prečudovit medgeneracijski večer, na katerem so  tri generacije s svojimi nastopi  potrdile, da se za pesem na Drežniškem res ni bati.

11. november si bomo vsi še dolgo zapomnili, saj je tudi našo občino zajel hud veter in povzročil veliko težav in nevšečnosti. Odkrival je strehe, ruval drevesa, zapiral poti … Skupaj z gasilci sem si ogledala najbolj prizadeta območja naše občine in obiskala 83- letno občanko, ki je ostala brez strehe nad glavo. Starejšo gospo smo še isti dan preselili na varno, v začasno stanovanje.

Kljub močnemu vetru smo v ponedeljek, 11.11., ob 11. uri in 11 minut na Kostnici našli kotiček, kjer smo s prižigom svečke izrazili spoštovanje do vojakov, ki so dali svoje življenje za domovino.

V sredo, 13. novembra,  sem se na Občini sestala s predstavnikom KS Kobarid in predstavnikom TD Kobarid ter občanom g. Dejanom Krajnikom, ki so predstavili idejo o izvedbi bližajoče se Miklavževe tržnice in predlog novoletne okrasitve Kobarida. Predlog mi je bil všeč in verjamem, da bo letos Kobarid malo drugačen in še lepši.

V četrtek, 14. novembra, ob 150-letnici rojstva  skladatelja Hrabroslava Volariča sem v dopoldanskih urah pred spomenik položila spominski venček in prižgala svečko, zvečer pa sem se udeležila predstavitve notne zbirke Slovenski svet, ti si krasan  za izbrane  moške zbore. Notno zbirko je izdal Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti s podporo Občine Kobarid in Zveze kulturnih društev Tolmin. Prisluhnili smo soustvarjalcem zbirke in pevcem, ki so peli Volaričeve skladbe. Navzoče sem pozdravila, jim čestitala in se jim zahvalila za ves trud in energijo, ki so jo vložili v izdajo zbirke, s katero  smo počastili spomin na našega skladatelja. 

Zvečer sem obiskala tudi Fundacijo Poti miru v Posočju, kjer je potekala predstavitev knjige Kraljeva gora, avtorja mag.Vasje Klavora. Čestitala sem avtorju in soustvarjalcem večera.

V petek, 15. novembra,  je v Sloveniji potekala vseslovenska akcija Tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci Osnovne šole Kobarid so  zdravo zajtrkovali. Z direktorico Mlekarne Planika,  gospo Anko Miklavič Lipušček,  sva se  odzvali njihovemu povabilu in se jim pridružili pri zdravem in okusnem zajtrku.

V popoldanskih urah sem obiskala grob Hrabroslava Volariča v Devinu in se  skupaj s predstavniki Občine Devin – Nabrežina  ter  predstavniki kulturnega življenja  Občin Kobarid in Devin – Nabrežina poklonila njegovemu spominu. Udeležila sem se tudi spominskega večera, kjer sem pozdravila navzoče in se vsem zahvalila za pozornost in skrb, ki jo namenjajo spominu na  našega  skladatelja.

V soboto, 16. novembra, sem si ogledala gledališko predstavo Krčmarica v izvedbi Mkud Kobarid. Mladi igralci so pod vodstvom Mateja Šarfa občinstvo ponovno nasmejali. Čestitala sem vsem nastopajočim in režiserju za odlično odigrano gledališko predstavo.

V torek, 19. novembra, sem se skupaj s posoškima županoma, primorskima poslancema in vodstvom DTP Tolmin, ki ga je Vlada pooblastila za sanacijo elementarne nesreče v Posočju, udeležila sestanka pri ministru za kmetijstvo in okolje, g. Dejanu Židanu. Ministru in njegovi ekipi smo predstavili problematiko zmanjševanja sredstev za sanacijo po potresu leta 2004. Opozorili smo na  vse posledice, težave in stiske, ki jih lahko povzroči ta nerazumna odločitev Vlade. Minister nam je obljubil, da se bomo januarja 2014 ponovno srečali, do takrat  pa s skupnimi močmi iskali možnosti za rešitev nastale situacije.

Zvečer sem vodila 24. redno sejo Občinskega sveta Občine Kobarid, na katerem so občinski svetniki potrdili Rebalans proračuna in dolgoletni projekt Odlok o Občinskem prostorskem načrtu.

V četrtek, 21. novembra, sem sprejela in pozdravila psihologinjo Alenko Rebula, ki se je odzvala povabilu Knjižnice Kobarid in v Domu Andreja Manfrede predavala na temo Ljubezen kaže pot. Predavanje je bilo čudovito in verjamem, da je poslušalcem odprla neko novo pot in priložnosti v življenju. »Ljubezen ni čustvo,  je sposobnost za tiste, ki si želijo močnega, polnega življenja,« je dejala gospa Alenka.

V petek, 22. novembra, sem na tradicionalnem srečanju starejših Občine Kobarid,  ki ga vsako leto organizira RKS OO Tolmin v sodelovanju z Občino Kobarid  pozdravila starejše občanke in občane ter si ogledala bogat kulturni program, ki so ga za starejše pripravili učenci OŠ Kobarid pod mentorstvom gospe Božice Špolad Žuber.

Zvečer sem se v Kobariškem muzeju udeležila predstavitve nove knjige Priprava Kranjske dežele in Obalne pokrajine spomladi 1915 v pričakovanju italijanske invazije, ki sta jo predstavila vnuk pisca dnevnika, prof.dr. Ortol Harl iz Dunaja, in založnik Lovro Galić iz Zagreba. Zbrane sem nagovorila in se Muzeju ter avtorjema zahvalila za zgodovinski oris ob izidu novega  knjižnega  dela.

V soboto, 23. novembra, sem se udeležila tradicionalne prireditve Radi bi vam rekli »hvala«, ki so jo za starejše občane Breginjskega kota pripravili osnovnošolci Podružnične šole Breginj v sodelovanju z RKS OO Tolmin. Pozdravila sem starejše, otroke in vse obiskovalce ter se jim zahvalila za lep odnos do starejših in prisrčen kulturni program otrok, šolarjev in mladih iz Breginjskega kota.

V torek, 26. novembra, sem se udeležila sestanka z Vaško skupnostjo Drežniške Ravne, KS Drežnica in predstavniki IO Društva rejcev drobnica. Vzrok za sklic sestanka je bil sklep Vaške skupnosti Drežniške Ravne, da se prostorov v pritličju vaškega objekta Drežniške Ravne ne nameni razvojnemu projektu in predelovalnici mesnih izdelkov, ampak vaški fantovščini.

      Odločitev Vaške skupnosti je za Občino Kobarid kot lastnico objekta nespremenljiva, zato smo skupaj iskali rešitve. Odločitev Izvršilnega odbora Društva rejcev drobnice je bila, da glede na vložena sredstva v predelovalnico mesa razvojni projekt zahteva jamstvo in sigurnost, da bo svojo dejavnost lahko tudi širil. Da bi se izognili morebitnim nesoglasjem v prihodnosti,  je bil sprejet  sklep, da se  iz objekta umaknejo in se jim v Občini Kobarid  poišče drug primeren objekt, v  katerem bo zagotovljena možnost dolgoročne uporabe. V decembru se bomo ponovno sestali  in na osnovi vseh ugotovitev skupaj iskali poti naprej.

V četrtek, 28. novembra, sem se srečala s seniorji – starejšimi aktivnimi občani Občine Kobarid, ki z našo Občino kvalitetno sodelujejo in z nami delijo svoje izkušnje in  znanje.  S tem pa prispevajo k  boljšemu življenju starejših in  vseh nas. Zahvalila sem se jim za ves trud in sodelovanje ter jim zaželela mirne in vesele prihajajoče praznike.

Zvečer sem se udeležila medgeneracijske delavnice Izdelava adventnega venčka in se  zahvalila vsem, ki kakorkoli pripomorejo k temu, da se zastavljeni projekti realizirajo.

V petek, 29. novembra, sem se v prostorih TNP,  v naši Zeleni ali Pepčevi hiši udeležila 10- letnice razglasitve Biosfernega območja Julijske Alpe. Vsem zaslužnim sem čestitala ob jubileju, se jim zahvalila za vse njihovo delo in izrazila upanje, da bo zaključek prvega desetletja prinesel tudi nove izzive  in da se bomo s skupnimi močmi začeli truditi tudi za to, da bomo začeli izkoriščati razvojne priložnosti, ki nam jih to poimenovanje prinaša.

V soboto, 30. novembra, sem se v Črni na Koroškem udeležila srečanja slovenskih županj.  Dr. Sonja Robnik nam je pripravila zelo poučno predavanje, nato pa je sledilo še delovno srečanje in  izmenjava izkušenj . Slovenske županje zelo dobro sodelujemo in zato so tovrstna srečanja vedno zelo koristna.

V mesecu novembru so svoj visoki jubilej (90 let in več) praznovale 4 občanke in 3 občani. Ob častitljivem jubileju sem jih obiskala na njihovem domu, jim osebno čestitala in zaželela še veliko zdravja, moči in optimizma. Njihovim domačim pa sem se zahvalila, ker tako prijazno skrbijo za svoje najdražje.

Pred nami je praznični december.  Mesec, ko nas obiščejo dobri možje in si vzamemo čas za ljudi, ki jih imamo radi. Vzemite si ga tudi vi in polepšajte dneve sebi in najbližjim.

Vse dobro in veliko iskric v očeh …                

 

                           Vaša županja Darja Hauptman

 

DAN KOBARIŠKEGA MUZEJA IN AVSTRO-OGRSKO LETALSTVO NA SOŠKI FRONTI

Zadnja sobota v oktobru je že tradicionalno rezervirana za »Dan Kobariškega muzeja«. Tudi letos, ko Kobariški muzej praznuje 23. obletnico delovanja je bilo tako. Obletnica muzeja sovpada z obletnico zadnje bitke ob Soči v prvi svetovni vojni; obenem pa se počasti spomin na vse mlade fante, ki so v naših krajih pustili svoja življenja. Ob rojstnem dnevu Kobariškega muzeja je bila odprta vsakoletna priložnostna razstava, tokratna nosi naslov »Avstro-ogrsko letalstvo na soški fronti«. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Minister za obrambo Republike Slovenije g. Roman Jakič, ki je skupaj z županjo Občine Kobarid Darjo Hauptman otvoril omenjeno razstavo, ki je bila tokrat zares obširna, saj se zaradi obsežnosti tematike razstava nadaljuje tudi v prostorih Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju«. Razstava je nastala v okviru projekta »Alisto – Ali sulla storia / Na krilih zgodovine«, partner v projektu pa je tudi Fundacija. Tokratna razstava je nastala ob pomoči letalskih zanesenjakov, ki že vrsto let raziskujejo avstro-ogrsko letalstvo na soški fronti. Svoj pečat so razstavi vtisnili: Jožef Silič, Mitja Močnik, Matjaž Ravbar in Željko Cimprič. Razstava predstavlja delovanje letalstva na letališčih v zaledju soške fronte od Ajševice do Proseka, življenje avstro-ogrskih pilotov, razvoj avstro-ogrskega letalstva ter način uporabe opazovalnih balonov na soški fronti. Obiskovalci so se po končani otvoritvi preselili v klubske prostore Kobariškega muzeja, kjer so se lahko v sproščenem vzdušju pogovorili z avtorji razstave in razglabljali o načrtih muzeja in Fundacije ob prihajajočih obletnicah prve svetovne vojne. Razstava v muzeju bo na ogled do začetka oktobra 2014, v galerijskih prostorih Fundacije Poti miru pa predvidoma do konca junija 2014.

Že v dopoldanskem času pa so se tradicionalno spomnili padlih na soški fronti tudi Italijani. Občina Čedad/Comune di Cividale del Friuli je v sodelovanju z Generalnim konzulatom Republike Italije iz Kopra organizirala komemoracijo pri italijanski kostnici na Gradiču. Slavnostna govornica na prireditvi je bila veleposlanica Republike Italije v Sloveniji Nje. Eksc. ga. Rossella Franchini Sherifis. (um)

 

Avtorji razstave

Otvoritev razstave-arhiv kobariskega muzeja

Razstava v Fundaciji avtor Jernej Bric Razstava v Fundaciji 2 Avtor Jernej Bric
 

Koncert domačega kantavtorja Boruta Skočirja

Koncert domačega kantavtorja Boruta Skočirja

Tistega petkovega večera smo se radovedni „feni“ Boruta Skočirja zbrali v domači izbi v domu kulture Andreja Manfreda.

Medtem, ko se je izba polnila s poslušalci, se je iz naših src počasi umikal nemir preživelega vsakdana. V prostor se je kot srebrna nežna mesečina prelivala želja vseh nas po, nežnem glasbenem razvajanju, saj nam bo v prihajajoči urici krpala, pod težo življenja razbrazdana srca. Zazveneli so prvi akordi kitare, žameten glas je vel po prostoru. Skozi žarke diaprojektorja se je na platnu prikazala projekcija v bodočnost zazrtih slik, čeznje pa se je sproti zapisoval tekst pesmi. Na koncu je obstal napis – S. Gregorčič, uglasbil Borut Skočir- .

Glej ga zlomka, pa ne poznam te poezije, čeprav sem segal po njegovih pesmaricah velikokrat, predvsem takrat, ko sem bila daleč od doma in sam. Zazvenela je nova pa spe nova poezija našega velikega mojstra besede. Sicer težka besedila so v preprosti interpretaciji izžarevala svoje sporočilo.

Hvala Ti Borut, da si nam spet nekoliko približal našega velikega pesnika.

Kasneje so se oglasili še zvoki klavirja in izgnali še zadnjo napeto misel iz naših src. Izba je dihala kot eno telo. Kantavtorjev, poln upanja in ljubezni nežni spev, pa nas je še naprej opogumljal in krepil.

Skrt

 

023541

023542

023543

 

 

planika

Kontakt

Občina Kobarid
Trg svobode 2
5222 Kobarid

Tel.: (05) 389 92 00
Fax: (05) 389 92 11
E-mail: obcina@kobarid.si

Davčna številka: SI 89371925

Uradne ure

Uradne ure za stranke na Občini Kobarid so:

Ponedeljek: 8.00 - 12.00

Sreda: 8.00 - 12.00 in 13.00 - 16.00

Petek: 8.00 - 12.00